În cadrul unei întâlniri cu prefectul judeţului Botoşani, expertul în sănătate publică a explicat că, dacă se iau măsurile de igienă necesare, cazurile de meningită vor dispărea în circa o lună de zile.
Dată fiind natura virusului, consilierul ministerial a atenţionat asupra faptului că, în această perioadă, trebuie tratate cu maximă prudenţă avariile pe instalaţiile de canalizare şi de apă potabilă, în timp ce populaţia trebuie atenţionată în ceea ce priveşte igiena personală.
Avariile frecvente pe conductele de canalizare şi scurtcircuitarea acestora cu instalaţiile de apă potabilă pot duce, în condiţiile climaterice de afară, la epidemii explozive. În plus, trebuie impulsionate consiliile locale să rezolve, atât cât le permite bugetul, problema alimentării cu apă potabilă, precum şi pe cea a asigurării canalizării pentru toţi locuitorii din judeţ., a explicat Molnar Geza.
Adrian Constantinescu a solicitat directorului Direcţiei de Sănătate Publică, Silvana Tudorache, prezentă de asemenea la discuţie, să ia măsurile necesare pentru informarea populaţiei în ceea ce priveşte măsurile de prevenire şi diminuare a fenomenului meningitei virale.
Specialiştii locali în sănătate publică, împreună cu ai operatorului de apă, vor trebui să monitorizeze indicatorii de calitate ai apei din reţelele de alimentare şi staţiile de tratare.