Judetul Botosani are cinci auditori care iti vor elibera certificatul energetic al locuintei!

Judetul Botosani are cinci auditori care iti vor elibera certificatul energetic al locuintei!
Obligativitatea certificatului energetic al locuintei, la orice tranzacţie imobiliara, incepand cu 1 ianuarie 2011, a scos la iveala o noua ocupatie legala, cea de auditor energetic. Fiecare judet are lista lui de experti, care iti elibereaza certificatul energetic al locuintei, pentru Botosani figurand cinci persoane atestate de Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Un certificat "bun" creste, cel putin teoretic, pretul apartamentului.

Prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

Cu toate acestea, agentii imobiliari spun ca influenta in pret va fi minima. "Treaba functioneaza si in Europa, dar nu a fost sesizata nicio schimbare in preturi. Cand preturile s-au prabusit, puteai sa ai si clasa energetica AAA ca tot nu reuseai sa il vinzi la valoarea de dinaintea crizei. E un fel de certificat de sanatate al locuintei, fara un impact real asupra preturilor la imobiliare. Deocamdata, e prematur sa facem estimari cu privire la impactul din Romania, dar nu cred sa asistam la tendinte contrarii celor din Europa", a declarat pentru HotNews.ro seful unei agentii imobiliare.

Cei care doresc sa devina auditori energetici pot sa o faca foarte usor. Ii costa cam 1000 de lei, urmeaza niste cursuri si in final sunt atestati de Ministerul Dezvoltarii, Turismului. Conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca un specialist care solicita atestarea pentru auditor energetic sunt: sa fie inginer constructor, arhitect, absolvent al unei facultati de constructii, inginer de instalatii sau inginer mecanic, scrie agentia de stiri centrala.

Legea 372/2005 spune ca certificatul de auditor energetic se suspendă, la propunerea comisiilor de examinare, dacă se constată: neîncadrarea activităţii auditorului energetic în prevederile reglementărilor tehnice în vigoare; efectuarea auditului energetic pentru o specialitate sau grad, altul decât cel pentru care a fost acordată atestarea; nesolicitarea reînnoirii certificatului de auditor energetic în decurs de 6 luni de la data expirării valabilităţii legitimaţiei de auditor energetic sau aplicarea ştampilei de auditor energetic fără efectuarea expertizei sau auditului energetic de către titularul certificatului de auditor energetic.

Pentru judetul Botosani au fost atestati cinci auditori energetici: IFTIMESCU ST. TOADER, MAXIM C. DUMITRU, MATFEEV T. FLORIN Botosani, RUSU GH. VALENTIN si TODICA C. CAMELIU.


VEZI AICI LISTA OFICIALA SI DATELE DE CONTACT

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
204

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
277

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
633

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...