Judecătoria Botoşani ar putea avea un complet specializat pentru militari!

Judecătoria Botoşani ar putea avea un complet specializat pentru militari!
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a declarat, joi, la Suceava, că instituţia va propune desfiinţarea instanţelor militare, pentru că "nu au de lucru", şi înfiinţarea unor completuri specializate pentru militari la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Curtea de Apel Suceava, că CSM intenţionează să propună desfiinţarea instanţelor militare, fiind vorba de Curtea de Apel Militară Bucureşti, Tribunalul Militar Iaşi, Tribunalul Militar Cluj-Napoca, Tribunalul Militar Timişoara şi Tribunalul Militar Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ca să aveţi o imagine, un judecător de la tribunalele din raza Curţii de Apel Suceava soluţionează, pe lună, în afara vacanţei judecătoreşti, peste 80 de dosare, iar un judecător militar soluţionează, pe lună, la Iaşi, de exemplu, 1,9 dosare, iar la Cluj 1,5 dosare. La Bucureşti, este adevărat, sunt mai multe, opt dosare pe lună", a spus Dumbravă.

Magistratul Horaţius Dumbravă a explicat că prin această propunere se doreşte echilibrarea muncii judecătorilor pe toate palierele.

"Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanţele militare, şi avem în intenţie acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanţe militare, prin desfiinţare, la Judecătoria Botoşani. Judecătoria Botoşani a avut încărcătură pe judecător de 1.806 dosare în anul 2014, ca să vă faceţi o imagine ce înseamnă încărcătura la nivel naţional pe instanţe", a spus Dumbravă.

El a precizat că a existat o discuţie în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu acest subiect.
Dumbravă a spus că CSM va propune existenţa unor completuri specializate pentru militari, care să funcţioneze la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Asta va fi o discuţie aplicată în viitor, dar în orice caz ideea este de a propune desfiinţarea instanţelor militare, pentru că nu au, efectiv, de lucru. Trebuie să vă imaginaţi că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluţionat. Or, este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanţe, cum e Curtea de Apel Bucureşti, care are dosare extrem de complexe şi în penal, dar nu numai în penal. Şi aici, sigur că noi trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină", a spus Horaţius Dumbravă.

Sursa: Mediafax
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
104

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
446

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
169

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...