Joburi de criza: intre 800 si 4.000 de euro pe luna

Multi dintre romanii concediati in aceasta perioada isi pot gasi un job in strainatate, atat in agricultura, cat si in alte domenii. Somerii romani care au o calificare la baza, licentiatii sau cei care se pricep la cules de capsuni raman in atentia angajatorilor straini. Ademeniti cu salarii reale intre 800 si 4.000 de euro, specialistii lasati pe drumuri de criza au de unde alege: Germania, Italia, Marea Britanie sau Danemarca sunt doar cateva dintre tarile europene care cauta cu disperare sa angajeze romani.

Romancele, apreciate de italieni

Elisabeta Ivan a plecat pe 1 aprilie in Italia. La cei 51 de ani - pe care nu-i arata - are de ales intre un job de camerista si unul de baby-sitter. Stie ce o asteapta, mai ales ca nu este la primul loc de munca in strainatate: "Am discutat pentru 600 de euro lunar, in mana, masa si cazare asigurate. Nu plec singura, ci cu cateva prietene cu care am mai fost la munca in Italia si Grecia. Am avut de ales intre mai multe destinatii, dar le prefer pe cele din tarile in care cunosc limba. Anul trecut, in vara, am lucrat in Grecia, pe insule. Primeam 1.000 de euro, plus masa si cazare, in conditii de lux".

Raluca Stoian, asistent manager la firma Europublic Jobs din Brasov, care i-a facilitat plecarea Elisabetei, explica situatia fericita in care se afla solicitantele unui job in Italia: "In medie, avem 50 de cereri lunar de la angajatorii italieni, pe HORECA (HOteluri, Restaurante, CAtering). In martie, dintre cele 50 de posturi pe care le-am oferit, doar 30 au fost ocupate".

La calificati, nu se simte criza

Nu doar in HORECA sunt asteptati romanii sa lucreze afara. Exista inca o cerere masiva pentru toate categoriile de persoane calificate, iar salariile continua sa se mentina la nivelul calificarilor. "Daca este vorba despre asistente medicale, in UE pot primi in continuare peste 2.000 de euro lunar, in timp ce infirmierele ajung la 1.700-1.800 de euro. Iar medicii, daca stiu bine limba tarii, pot ajunge lejer la 4.000 de euro pe luna", spune Roxana Prodan, manager al societatii Rom Manpower, firma care se ocupa de intermedierea muncii afara inca din 1990.

"Si soferii - ca sunt de TIR, in Germania, sau de taxi - la Londra, pot trece de 2.200 de euro, cu alte facilitati. In tarile arabe continua sa mearga foarte bine constructiile si HORECA. Un ospatar primeste 800 de dolari SUA net si are masa si cazarea gratuite, iar un salariat in constructii poate ajunge si la 3.000 de dolari", mai precizeaza Roxana Prodan. Ea mai spune ca la calificati nu se simte criza. In schimb, la necalificati, solicitarile au scazut cu 20% fata de anul trecut: "Singura problema e seriozitatea unora care aplica pentru un job. Din zece, doar patru-cinci se dovedesc a fi seriosi", a remarcat oficialul Rom Manpower.
Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un fost ministru al Economiei susține că ar trebui să dispară 400 de posturi, nu 200: ”Adevărul e că Senatul nu ar trebui să existe”!

astăzi, 13:46

Angajații Senatului protestează miercuri, 22 ianuarie, după ce Ilie Bolojan a anunțat că vor fi desființate aproximativ 200 de posturi. Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, susține pe de...

Încă un deces anunțat de clubul Armatei: a murit comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”!

astăzi, 13:10

Jurnalistul Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei Cupei Campionilor Europeni la fotbal câștigate de Steaua București în 1986 în fața Barcelonei, a decedat la vârsta de 8...

Filmul ”Ramon” revine cu o poveste de Crăciun și cu actor botoșănean în distribuție!

astăzi, 12:47

Au început filmările pentru „Ramon 2 – Filmul de Crăciun”, o producție semnată de Pavel Bartoș și regizată de Jesús del Cerro, în care îl regăsim și...