IULIAN ROTARIU, sărbătorit la Palatul Administrativ! Experiența din deșert: "Aveam nisip în ochi, gură, peste tot"FOTO
RESPECT!

Uşor stingher, copleşit de emoţii, dar fericit: aşa s-a prezentat vineri plutonierul major Iulian Rotariu, campionul întregii ţări dar mai ales al Botoşaniului, după Gobi March, în sala Palatului Administrativ, plină de susţinători- indiferent că au fost reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, colegi de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, funcţionari din Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Primăria Municipiului, dar şi ai Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism.

Alături de soţie, de cei doi copii- David şi Maria şi de mama sa, Iulian Rotariu a primit felicitările şi mulţumirile tuturor, însă câteva momente au fost mai mult decât emoţionante. Colonelul Cristian Amarandei, şeful IJSU, a mulţumit participanţilor la întâlnire pentru faptul că au venit în număr atât de mare pentru a împărtăși bucuria succesului pe care l-a repurtat plt. maj. Iulian Rotariu.

"Colegul nostru este cel mai merituos român al ultimelor zile întrucât a participat și a obținut un loc deosebit, locul IV, la o competiție de o dificultate extraordinar de mare, în deșertul Gobi, a alergat 250 de km în șapte zile. În ziua a treia a trecut pe locul I în clasamentul general, iar la categoria dumnealui de vârstă 40-49 de ani a obținut locul I. A reprezentat cu cinste Inspectoratul pentru Situații de Urgență, județul Botoșani, România, iar rezultatul colegului trebuie cu atât mai mult apreciat pentru că nu este un sportiv profesionist, el este un profesionist în domeniul situațiilor de urgență. Cauza pentru care a alergat este de a reprezenta Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Botoșani. Rezultatele vorbesc de la sine, Iulian Rotariu este un om modest, cu foarte mult bun simț și cu responsabilitate în tot ceea ce face, cu multă credință, un om care poate fi un model", a declarat col. Cristian Amarandei.

Iulian Rotariu a povestit pe scurt cum a decurs maratonul în deşertul Gobi şi şi-a exprimat speranţa că va reuşi, cu ajutorul sponsorilor, să se înscrie şi în maratonul prin deşertul Atacama, componentă a "4Deserts".

"Mulțumesc tuturor celor care ați avut încredere în mine. Să știți că a fost o onoare să pot participa la această competiție, anvergură a sportului, a fost o onoare să pot reprezenta cu cinste instituția în care lucrez, țara în care trăiesc, județul în care locuiesc. Competiția a fost acerbă, pentru mine o competiție frumoasă implică adversari pe măsură, am fost alături de campioni mondiali la triatlon, la diatlon, am stat în cort cu de patru ori campioana mondială a lumii la maraton extrem. Pentru mine acasă este cel mai bine, dar mi-am dorit tare mult competiția care a fost. 250 de km au fost susținuți cărând în spate mâncare, cazare, tot echipamentul necesar supraviețurii celor șapte zile în deșert. Startul s-a dat de la altitudinea de 2.500 de metri, am urcat în primele două zile până la 3.300 de metri, am prins ninsoare, viscol, îngheț, dimineața când m-am trezit apa în sticle era înghețată. În a patra zi am alergat la temperaturi de peste 35-40 de grade. Un teren anevoios, mult nisip. Aveam nisip în ochi, urechi, gură, peste tot. Am ajuns în a cincea zi când aveam de alergat 88 de km, am atins pragul temperaturii de 48 de grade, am alergat primii 30 de km, eram al treilea în clasament, în zece minute am consumat aproape trei litri de izotonic, electroliți și am schimbat cumva strategia competiției", a spus Iulian Rotariu.

Botoșăneanul care a cucerit deșertul a dezvăluit că a fost mereu cu gândul acasă, la cei dragi, iar deciziile pe care le-a luat în cadrul acestei competiții au fost influențate de dorința de a se întoarce cu bine la Botoșani. 

"Dacă am alergat și am fost în primii trei tot timpul, datorită serviciului pe care îl am, tot timpul am considerat că viața are prioritate. Am zis organizatorilor că o să mărșăluiesc tot drumul, dar nu o să alerg, deoarece poate deveni la un moment dat un dezechilibru și mă poate scoate afară din cursă. Important pentru mine a fost să pot reprezenta cauza, să pot reprezenta țara, județul, instituția în care lucrez, cu brio. Nu am vrut să risc mai mult decât necesar. Nu m-ar fi ajutat să fiu liderul competiției, dar astăzi să nu mă aflu printre dvs. Am considerat că viața are prioritate. Am vrut să pot să îmi strâng familia în brațe, să pot să sărut mâinile copilașilor pentru care am alergat. A fost sublim. Organizatorii știau că sunt pompier, m-au considerat ca o mașină de luptă. Rucsacul a fost foarte greu, avea 13,5 kg, dar nu au fost clipe în care să mă îndoiesc că aș putea termina cursa, să vin încrezător, am simțit ajutorul tuturor celor care mă iubesc și care iubesc ceea ce fac eu, care iubesc cauza copiilor care trebuie ajutați. Vă mulțumesc, rămân îndatorat și sper să duc cu onoare și cinste mai departe numele tuturor instituțiilor, și al țării și al județului în care trăiesc", a spus Iulian Rotariu, cuvintele sale fiind urmate de aplauze din partea tuturor participanţilor.

Prefectul Dan Nechifor şi-a exprimat intenţia de a-l ajuta pe Iulian Rotariu în toate demersurile necesare înscrierii în următorul maraton şi i-a oferit o plachetă aniversară şi o diplomă de excelenţă.

"Nu putem decât să îi oferim respectul nostru în primul rând și să încercăm să îi oferim în viitor ajutorul prin căutarea de sponsori pentru a putea participa și la următoarele competiții. Cred că sunt în asentimentul dumnealui, este dorința dumnealui și cred că dacă s-a putut la prima competiție se poate la toate cele patru. Instituția Prefectului îi acordă o diplomă de excelență, împreună cu o plachetă aniversară, dar și promisiunea că voi face tot ce îmi va sta mie în putere până în luna octombrie să îi găsim sponsori pentru a-l ajuta să participe și la cea de-a doua competiție", a afirmat prefectul Dan Nechifor.

O plachetă şi o diplomă de excelenţă i-a oferit maratonistului şi Consiliul Judeţean, reprezentat de vicepreşedintele Dorin Birta, care i-a urat succes în următoarele curse.

O intervenţie specială pentru Iulian Rotariu a avut şi col. (r) Radu Anton, fostul şef al IJSU, actual consilier judeţean, care l-a felicitat pe campion pentru performanţă, dar a pus accent pe familia sa.

"Ferice de mama ta, ferice de familia ta, de copiii tăi. Acţiunile de salvare a vieţii se desfăşoară sub diferite forme- Inspectoratul nostru implică riscuri- să intri în apă, în foc, să intervii la accidente. Tu ai reuşit mai mult- să intri în sufletul multor oameni care pot contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi într-un mic dram de ajutor pentru copiii aflaţi în nevoie. Felicitări! Ai calitatea de OM, cu majuscule, sunt onorat că ţi-am fost coleg, sunt onorat să fiu astăzi aici şi felicitări tuturor celorlalţi participanţi la bucuria succesului lui Iulian. Vă mulţumesc, am onoarea să vă salut", a susţinut Radu Anton.

Emoţionant a fost momentul în care Petre Pălimariu, un cadru militar de la IJSU, şi-a exprimat bucuria că pentru prima dată a cântat imnul pentru colegul său, plt. mj. Iulian Rotariu! Mesajul său a fost urmat de un val de aplauze.

La fel şi momentul în care Iulian Rotariu a dorit să-i menţioneze pe toţi cei care i-au fost alături de-a lungul timpului şi care l-au sprijinit cu cele necesare, dar a avut o menţiune specială pentru cele trei doamne din viaţa sa: mama, soţia şi profesoara de sport Dana Vieriu, cea care l-a antrenat.

"Vreau să le mulţumesc celor trei doamne din viaţa mea: mamei mele, care a avut grijă de mine tot timpul. Să ştiţi că în timpul competiţiilor, dar şi în viaţa de zi cu zi, mama se trezeşte dimineaţa, se pune în genunchi în faţa candelei şi se roagă pentru noi. Soţiei mele, care uneori m-a înţeles, uneori nu m-a înţeles, dar de fiecare dată m-a susţinut şi a avut grijă de copiii noştri. Mulţumesc şi doamnei profesoare care m-a luat de când eram un boţ de pământ şi a încercat să mă şlefuiască", a spus Iulian Rotariu, cu glasul înecat de lacrimi şi spre emoţia evidentă a tuturor.

Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea tuturor celor implicaţi de a-l ajuta pe Iulian Rotariu să se înscrie în următoarea competiţie.




























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

UPDATE! Nova Apaserv: Prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei, ce localități rămân afectate!

astăzi, 19:38

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani revine la comunicatul transmis în data de 01 noiembrie 2024 și informează că lucrările de reparații gestionate de Administrația Națională Apele Româ...

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Ibăneasa-Știubieni, sfințită de IPS Teofan! (Foto)

astăzi, 19:15

Zeci de oameni din împrejurimile comunei Știubieni, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Ibăneasa s-au adunat, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, la biseri...

Bannere și steaguri electorale afișate în mod ilegal, ce partid are parte de aceste acuzații!

astăzi, 16:39

Partidul National Liberal, filiala Botoșani, a întocmit recent o plângere la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Botoșani, contra unui alt partid din județ și anume, Partid...