Iubitorii de animale cer oficialitatilor sa se implice in cazul cainilor impuscati la Saveni!

Iubitorii de animale cer oficialitatilor sa se implice in cazul cainilor impuscati la Saveni!
Numerosi iubitori de animale din Romania si din strainatate au popularizat cazul de la Saveni, prezentat de Stiri Botosani saptamana trecuta, dupa ce mai multi maidanezi au fost impuscati pe strada, rezultatul fiind un memoriu adresat direct oficialitatilor judetului Botosani, si anume prefectului Cristian Roman si presedintelui Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, dar si primarului orasului Saveni, Relu Tarzioru, carora, printr-o scrisoare deschisa, li se solicita sa ia masuri dupa masacrarea patrupedelor. De asemenea, memoriul a fost transmis organismelor guvernamentale romanesti, institutiilor abilitate sa se implice in astfel de situatii, dar si organismelor internationale.    

"Ce fel de stat poate tolera o asemenea actiune? Stimati demnitari, exista vreo lege implementata si respectata in tara dumneavoastra, tara membra a UE, in secolul al XXI-lea? Tin sa va reamintesc ca exista o lege a protectiei animalelor, care interzice uciderea animalelor sanatoase. Legea nr 9 din 25.01.2008, Normele Metodologice: ORDIN nr. 31 din 31 martie 2008 (ANSVSA), 523 din 30 iunie 2008 (MIRA), pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004, (EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ,Nr. 31 din 31 martie 2008; MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE, Nr. 523 din 30 iunie 2008; PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 511 din 8 iulie 2008). Ati uitat faptul ca Romania a semnat si ratificat in acest sens tratate si conventii internationale importante. Cu toate acestea, in mod voit, continuati sa va faceti tara de rusine. Va rog sa incetati aceste omoruri ilegale imediat si sa luati toate masurile necesare in aducerea in fata justitiei a celor care se fac vinovati de uciderea cainilor. Ati atras un val de rusine asupra tarii voastre si poporului roman si ar trebui sa faceti parte din categoria celor raspunzatori pentru proasta reputatie a Romaniei din cauza masacrului asupra animalelor", se arata in scrisoarea transmisa si redactiei Stiri Botosani, cuvinte care au ajuns, zilele acestea, si la numerosi deputati si senatori din Parlamentul Romaniei. 

Reamintim ca mai multi cetateni din orasul Saveni au reclamat faptul ca, in cursul zilei de 3 noiembrie, cainii din orasul lor au fost impuscati in plina zi, cadavrele patrupedelor fiind apoi incarcate intr-un tractor al Primariei, in vazul si spre spaima oamenilor simpli.

"O echipa formata din 2 vanatori, cu armele pe umar si cartuse la brau, asistati de 2 politisti, insotiti indeaproape de un tractor cu remorca si cativa salariati ai Primariei, impuscau fara mila si in toate directiile cainii fara stapan din oras. Pentru a sterge imediat urmele faptelor incriminatorii, animalele impuscate erau adunate de oamenii primariei sub directa supraveghere a politistilor si aruncate in remorca tractorului. Cand aceasta echipa a ajuns in fata Spitalului Orasenesc Saveni, noi am incercat sa stopam acest masacru fata de bietele animale, argumentand prin existenta unei legi de protectie a animalelor, prin faptul ca prin folosirea armelor de foc in locuri publice pot avea loc accidente. De asemenea, acest "spectacol" de groaza poate avea efecte nocive asupra copiilor si asupra persoanelor sensibile. Am primit din partea politistului o justificare ce ne-a socat. Ei executau un ordin dat de superiorii lor, in acest sens au prezentat documentul semnat de 2 comisari de politie. Chiar si dupa aceasta discutie, cei 2 vanatori su patruns in curtea spitalului, au controlat curtea spitalului fara sa aiba vreo imputernicire pentru asa ceva, iar la iesire intre pavilionul administrativ si sectia de interne au impuscat inca un caine, sub privirile noastre", se arata in memoriul semnat de Dumitru Octavian, Chelarescu Mihai si Schiopu Liliana, din Saveni.

Costel Hulub, viceprimarul orasului Saveni
, cel care a coordonat actiunea de pe 3 noiembrie, spune ca decizia de a se actiona astfel impotriva cainilor comunitari vine dupa ce o fetita a fost muscata de fata, iar alti copii care ieseau de la scoala au fost atacati de maidanezi.

"Actiunea a avut loc la solictarea Primariei Saveni, ne-am adresat Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor, in colaborare cu Politia Comunitara si Politia Orasului Saveni. Scopul a fost sa eliminam cainii si ciorile din oras, dupa mai multe sesizari venite din partea cetatenilor. In urma cu putin timp, o fetita a fost muscata de fata de un caine, iar saptamana trecuta maidanezii au atacat copiii care ieseau de la scoala", a precizat Costel Hulub, edilul mentionand ca este vorba despre o perioada in care s-au desfiintat stanile si cainii au ramas pe camp sau sunt din localitatile invecinate si lasati in oras, insa contesta cele spuse de cetatenii din Saveni, mentionand ca maidanezii au fost impuscati "doar daca deveneau violenti".
 
"Au fost impuscati doar in situatia in care au devenit violenti. Vanatorii au primit acceptul celor de la Arme si Munitii. In localitate ei trag doar in plan vertical, sunt profesionisti, isi cunosc atributiile", a spus viceprimarul orasului Saveni. "Si eu sunt un iubitor de animale, dar acele animale care nu provoaca nenorociri. Nu ne putem permite un proiect de strangere a cainilor din oras, mai ales ca ei nu sunt chiar de ordinul sutelor. Am actionat pentru a evita situatii ca cele petrecute cu fetita. A doua zi dupa ce copilul a fost muscat de obraz, la Primarie au venit zeci de oameni intrigati, solicitand sa luam masuri", a adaugat Costel Hulub.


INTRA AICI PENTRU A VEDEA REACTIILE LA MATERIALUL PUBLICAT DE STIRI BOTOSANI

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
107

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
234

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
55

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...