Vremuri grele pentru angajatorii care lucreaza cu forta de munca la negru, dar si pentru cei care accepta sa presteze fara acte legale! Noul Cod al Muncii, intrat in vigoare astazi, prevede sanctiuni drastice, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, in ceea ce priveste munca le negru.
Astfel, potrivit noului Cod al Muncii, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de lei, fata de 3.000-4.000 de lei, cat prevedea vechiul Cod. Totodata, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei.
Mai grav este insa faptul ca cei prinsi pe picior gresit pot face chiar si inchisoare. Potrivit noilor reglementari legislative, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani au anuntat deja actiuni de control, cu echipe mixte formate din reprezentanti ai Inspectoratului de Munca, ai Garzii Financiare, Politie si Jandarmerie.
"Facem aceste actiuni tocmai in scopul de a diminua fenomenul muncii la negru. La nivelul intregii tari au loc actiuni comune de control pentru depistarea muncii fara forme legale. A intrat in vigoare noul Cod al Muncii care este mult mai drastic cu angajatorii care folosesc forta de munca fara incheierea contractelor individuale de munca, amenzile pentru primirea la munca fara forme legale triplandu-se. Vor fi controale mixte, cu reprezentantii mai multor institutii, insa nu am vrea sa se creeze o senzatie ca suntem porniti in a desfiinta, scopul acestor controale este de a se incheia cat mai multe contacte individuale de munca, pentru ca exista domenii cu incidenta mare privind munca la negru", a declarat Leo Kohut, inspector sef adjunct in cadrul ITM Botosani.
La nivelul judetului Botosani, domeniile in care fenomenul muncii la negru este mai raspandit sunt constructiile si serviciile. Reprezentantii ITM sustin ca fenomenul nu are o amploare chiar atat de mare in judetul Botosani, insa o mare problema o constituie munca la gri, pentru care de asemenea sunt prevazute sanctiuni in nou Cod al Muncii.
"Mai sunt probleme cu munca la gri, cu evidentierea orelor de munca, de aceea s-au introdus in noul Cod al Muncii si sanctiuni pentru neintocmirea documentelor de evidenta a orelor de munca reale de catre salariati", a adaugat inspectorul sef adjunct al ITM Botosani.
ITM porneste, la Botosani, razboiul impotriva muncii la negru
Stiri Botosani Monday, 2 May 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Sportul preferat al elevilor dintr-o comună botoșăneană: "Am luat titlul de campion național"!
astăzi, 09:00
Logică, strategie şi o minte ascuțită - acestea sunt secretele pentru a deveni campion la scrabble. Iar elevii dintr-o comună botoşeneană o ştiu cel mai bine. Deşi la prima vedere poate p...
Cătălin Bordea, poveste mai puțin știută din vremea în care era ”pictor de sfinți” la Botoșani!
astăzi, 08:44
Absolvent al Liceului de Arte ”Ștefan Luchian” din Botoșani, actorul Cătălin Bordea a explicat cum făcea bani din pictatul de icoane. "Terminasem liceul şi voiam să mă duc ...
Medic botoșănean condamnat la trei ani de închisoare pentru fraudarea CNAS!
astăzi, 08:27
Pe lângă condamnarea la închisoare cu suspendare, medicul nu mai are voie să profeseze timp de trei ani şi trebuie să returneze către Casa de Asigurări peste 155 de mii de lei, repre...