ITM Botoşani, apel către agenții economici: Respectați condițiile de muncă pe perioada temperaturilor extreme

ITM Botoşani, apel către agenții economici: Respectați condițiile de muncă pe perioada temperaturilor extreme

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a făcut astăzi un apel la agenții economici de la Botoșani pentru respectarea condițiilor de muncă pe perioada temperaturilor ridicate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a anunțat că având în vedere că în perioada următoare pe teritoriul României Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate extreme, va intensifica controalele la angajatori, în care, suplimentar tematicii propuse, va urmări modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Ordonanţa de Urgenţă nr.99/2000 precizează că prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Autoritatea Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica  zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea  acestor praguri.

În conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus  în locuri umbrite, cu curenţi de aer

 Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

- asigurarea echipamentului individual de protecţie;

- asigurarea de duşuri”, a explicat ITM într-un comunicat.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii  sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).

“Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie  să ia următoarele măsuri:

- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”,  a mai adăugat Leo Cristian Kohuț, Inspectorul – şef al ITM Botoșani.     

 

Spune-ne opinia ta