Isarescu: Creditul are doua etape - una de mare fericire, cand iei banii, si a doua in care trebuie sa dai banii inapoi

Isarescu: Creditul are doua etape - una de mare fericire, cand iei banii, si a doua in care trebuie sa dai banii inapoi

   B1 TV

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit din nou despre problema celor care au luat credite in franci elvetieni, afirmand ca exista doua etape ale creditului - cea de 2-3 zile de fericire de la contractarea acestuia si cea de 30 de ani pana la plata banilor.

"Creditul are doua etape: una de mare fericire, care dureaza 2-3 zile cand iei banii si a doua, care dureaza pana la 30 de ani, in care trebuie sa dai banii inapoi", a spus Isarescu, marti, la discutiile cu membrii comisiei de buget si finante a Camerei Deputatilor, citat de Hotnews.

La intalnire au mai participat si Florin Georgescu, Liviu Voinea si Bogdan Olteanu, precum si ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Isarescu a spus despre francul elvetian ca, "in literatura de specialitate, este o moneda de siguranta, nu una toxica", precizand totodata ca in acest caz masurile pe care le poate lua BNR sunt limitate.

Mai intai sa vedem de la ce a pornit intreaga dezbatere: in ianuarie 2015, SNB a renuntat la pragul de 1,2 ceea ce a dus la o apreciere a francului. Deci nu e vorba despre vreo decizie a BNR ci de o masura a Bancii Elvetiei care a dus la o apreciere a francului fata de 180 de valute. Intarirea fata de leu a fost inevitabila, chiar daca leul a fost stabil si chiar sa apreciat fata de euro.

(...) Interventia BNR pentru a aduce cursul francului la vechiul curs este practic imposibila. Pentru inversarea deciziei Bancii Elvetiei ar fi necesar vanzari din rezerva Statului de ordinul miliardelor de euro. O astfel de interventie din partea BNR - pe care nu ne-o asumam - ar avea consecinte economice si politice dramatice", a explicat guvernatorul BNR.
Acesta a spus despre cei 70.000 de debitori in franci ca "nu reprezinta un grup unitar, omogen", dar si ca "in Romania problema creditului in franci nu reprezinta un risc sistemic", iar trei sferturi dintre cei care au de platit credite in moneda Elvetiei "au venituri lunare sub 2.500 de lei pe luna".

Mugur Isarescu mai spune ca este periculos "sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit" si ca printre "solutiile realiste" se numara "negociere intre parti, conversie la cursul zilei (eventual cu un discount) si reducerea temporara a dobanzii".

"Nu avem dreptul sa intervenim in relatia contractuala dintre o banca comerciala si clientul ei. Nu avem niciun articol care sa ne oblige sa facem protectia consumatorului de servicii financiare", a subliniat guvernatorul BNR, care a mai afirmat ca nu are nimic cu clauzele abuzive si ca acestea "sunt chiar foarte bune", iar "clientul are dreptul sa se duca in instanta".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

Wednesday, 9 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

Wednesday, 9 July 2025

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

Wednesday, 9 July 2025

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...