IPS Teofan a sfintit Biserica “Izvorul Tamaduirii” din Cosula-FOTO

IPS Teofan a sfintit Biserica “Izvorul Tamaduirii” din Cosula-FOTO
Sute de credinciosi au participat, sambata, la slujba de sfintire a Bisericii cu hramul “Izvorul Tamaduirii" din localitatea Cosula, oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.

Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan a fost intampinat cu paine si cu sare de soborul de preoti, in frunte cu parintele protopop Lucian Leonte, de preotul Adrian Achitenei, parohul Bisericii “Izvorul Tamaduirii, impreuna cu sotia si copiii, de staretul Manastirii Cosula, protos. Calinic Chirvase, de primarul comunei Cosula, Mircea Acatrinei, de un grup de elevi, imbracati in costume nationale, precum si de numerosi credinciosi.

Printre participantii la slujba Sfintei Liturghii s-au numarat senatorul Doina Fedorovici, prefectul Costica Macalati si consilierul judetean Gheorghe Vazdoaga.










Biserica a fost tarnosita de IPS Teofan prin stropirea cu apa sfintita si ungerea cu Sfantul si Marele Mir, iar Sfanta Masa din Altar a fost, deasemeni, tarnosita, in piciorul sau, Inalt Preasfintia Sa a asezand hrisovul de sfintire.

“Iubiti credinciosi, ne-a invrednicit Dumnezeu in aceasta dimineata de toamna sa fim aici, in incinta parohiei acesteia, incinta care are in centrul ei aceasta Sfanta Biserica, inchinata praznicului Izvorului Tamaduirilor Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Ne-am rugat lui Dumnezeu sa binecuvanteze cu Harul Sau, cu Puterea Sa, lucrarile care s-au facut la aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica, care sa fie adapost pentru dumneavoastra, intru cele sfinte si curate", a spus Mitropolitul Teofan dupa sfintirea bisericii.

Dupa slujba de sfintire a urmat slujba Sfintei Liturghii, savarsita de IPS Teofan, impreuna cu soborul de preoti si diaconi, pe o scena amenajata in curtea bisericii.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusa si sfintita in anul 2003, in ziua sarbatorii Izvorul Tamaduirii, de catre Prea Sfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

La data de 1 septembrie 2004, a fost numit paroh preotul Adrian Achitenei, care a inceput lucrarile de constructie in vara anului 2005. Lucrarile au fost efectuate cu sprijinul credinciosilor din parohie si al fiilor acestora, stabiliti in tara sau strainatate. Pictura a fost realizata in tehnica acrilic de preotul Marian Petrovici si Vasile Tofan.








Catapeteasma a fost daruita, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, de P.C. Protos. Teodosie Plesca, staretul Manastirii Zosin.

Pentru o parte dintre cei care au ajutat la constructia bisericii, dar intre timp au trecut la cele vesnice, a fost oficiata o slujba de pomenire.

De asemenea, catorva persoane care au avut o contribuitie mai deosebita la construirea bisericii, Inaltpreasfintitul Mitropolit le-a inmanat distincii de vrednicie. 

“Inalt Preasfintia Voastra Parinte Mitropolit, a toata Tara Moldovei si Bucovinei, ca de fiecare data venirea dumneavoastra la Botosani creaza un eveniment asemeni marilor voievozi moldavi, descalecatori de neam. Foarte multa lume, credinciosi tinuturilor Botosanilor vin sa va vada, sa va asculte slujba si pentru noi este o binecuvantare ca va aflati astazi la Botosani si pentru asta va multumim tare mult. Si ca de fiecare data, va steptam cu mult drag la Botosani. Repet, este o binecuvantare pentru noi prezenta dumneavoastra. Va multumesc inca o data ca sunteti astazi la Botosani`, a spus prefectul Costica Macaleti.

Sarbatoarea sfintirii bisericii din satul Cosula s-a incheiat printr-o agapa frateasca oferita participantilor.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompieri chemați în ajutor pentru a salva o pisică dintr-o fântână! (foto, video)

astăzi, 19:50
6

Intervenție specială a pompierilor botoșăneni, sâmbătă după-amiază. Salvatorii au fost solicitați să intervină în zona de case de la Hudum pentru a salva o pisică dintr-o f&aci...

Ana Maria Furtună a dispărut de la domiciliu de trei zile, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 19:38
61

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 31 de ani  din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c.,  ...

„Arta, expresia sufletului”, expoziție a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, la Muzeul de Etnografie Botoşani (Foto)

astăzi, 19:10
25

Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvi...