Totodată, este recomandat ca posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.
În cazul în care autovehiculul a staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, conducătorii auto sunt sfătuiți să pornească instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.
În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese, în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar, pe cât posibil, staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora şi a racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.
Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.
Șoferii trebuie să manifeste atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic.
De aceea, este necesar să circule cu atenţie, să dea dovadă de calm şi de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite!