IPJ Botoșani: Cum pot fi prevenite infracțiunile de violență în familie!

În nicio formă și nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență.

Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic între soți sau fost soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit cu victima.

Recomandări ale polițiștilor atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință:

- Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

- Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie! Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

- Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul te poate răni.

- Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

După producerea unei agresiuni:

- Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce. Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

- Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

- În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical. Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

- Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise sau apel telefonic la sediul structurii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

Dacă, în urma evaluării situaţiei, poliţistul constată existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(Și) Transportatorii au fost verificați în trafic de polițiștii botoșăneni! (Foto,Video)!

astăzi, 12:03

Polițiștii rutieri verifică și legalitatea transportatorilor, utilizând aparatele Tachoscan din dotare. Această aparatură oferă informațiile existente pe cardul tahograf al conducăto...

Ești gata să îți crești afacerea și să îți extinzi rețeaua de contacte? Atunci nu rata cel mai important eveniment de networking din Botoșani! (video invitat)

astăzi, 11:18

Alina Cristina Sava, CEO BIZZ CLUB Botoșani și Cosmin Sava, coach, trainer & speaker te invită la un eveniment unic de networking, dezvoltare personală și antreprenorială! 9 Noiembrie, Casa...

Părintele plecat în veșnicie la doar 37 de ani. ”Este de foarte mare trebuință să ne rugăm unii pentru alții!” (Foto)

astăzi, 11:17

Miercuri, 30 octombrie, părintele Andrei Berbeci de la Parohia Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, a trecut în veșnicie la vârsta de 37 de ani. El a păstorit Parohia &...