Invazie de ursi, calusari, dansatori si mascati pe strazile din municipiu! Parada obiceiurilor de iarna, apreciata de botosaneni - FOTO,VIDEO

Invazie de ursi, calusari, dansatori si mascati pe strazile din municipiu! Parada obiceiurilor de iarna, apreciata de botosaneni - FOTO,VIDEO

   Ionut Tabultoc

Ajuns la cea de-a 39-a editie, Festivalul de datini si obiceiuri de iarna "Din strabuni, din oameni buni" a adunat si anul acesta sute de participanti, care pentru cateva ore au reusit sa redea botosanenilor bucuria sarbatorilor de iarna, dar si a traditiilor lasate mostenire de strabuni, averea cea mai de pret a poporului.

Caiuti, ursi, mascati si dansatori, acompaniati de muzicanti, au luat cu asalt strazile municipiului, incantand privirile trecatorilor cu portul popular si dansurile specifice sarbatorilor de iarna.

Ansambluri din Avrămeni, Cândeşti, Conceşti, Cordăreni, Corlăteni, Corni, Coşula, Cristeşti, Durneşti, Flămânzi, Hlipiceni, Hudeşti, Ibăneşti, Lunca, Lozna, Răchiţi, Ştiubieni, Vorona, Văculeşti, Vârfu Câmpului, dar şi din judeţele Bacău, Iaşi, Constanţa şi Republica Moldova au colindat duminica strazile din municipiul Botosani.

O parte dintre ansambluri au fost conduse chiar de către primarii comunelor, cum ar fi cel de la Vorona, condus de primarul Aurel Stefan, sau de la Rachiti, condus de primarul Gheorghe Iacob, care au venit imbracati in straie populare. 

Parada de datini si obiceiuri a mers pe traseul Piata Revolutiei – strada Cuza Voda spre Casa Sindicatelor – intersectia cu strada Mihail Kogalniceanu spre Colegiul National A.T. Laurian – intersectia cu strada Nicolae Iorga spre bazar – sensul giratoriu cu strada Calea Nationala spre Directia Muncii, la intersectia cu strada Cuza Voda, Piata Revolutiei.

La evenimentul de duminica a participat vicepresedintele CJ Botosani, Gheorghe Sorescu, prefectul Costica Macaleti, dar si presedintele Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, care a declarat ca regreta ca nu i-a invitat pe botosaneni "din usa in usa", insa la anul va remedia aceasta problema.

"Vreau să mulţumesc echipei care a organizat această acţiune, sunt convins că la anul va fi o acţiune mult mai amplă, în primul rând participanţii să fie in numar mult mai mare şi în plus expunerea costumelor să fie pe o rază mult mai mare a municipiului. Invitaţia va fi pe măsură, noi nu am reuşit, am făcut poate o greşeală, trebuia să invit fiecare cetăţean din uşă în uşă să participe la aceste manifestări. La anul vom invita din usa in usa ca sa fie informati.", a declarat Florin Ţurcanu.

Botosanenii s-au declarat incantati de cele vazute si i-au filmat si fotografiat pe participanti.





































































































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
86

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
115

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
982

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...