Invatatorii si educatorii vor avea studii superioare!

"Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania saluta noile dispozitii ale Legilor 387 si 330 din 2009 care modifica legea invatamantului si statutul personalului didactic si fac posibila alinierea la modelul european in ce priveste functioarea in invatamantul primar si prescolar a unor cadre didactice cu studii superioare. De cativa ani a aparut o noua specializare in invatamantul superior care, potrivit noii legislatii, pregateste "profesori pentru invatamantul primar/prescolar". Abia acum legiuitorul reglementeaza salarizarea acestei functii", se arata intr-un comunicat remis de Asociaia Generala a Invatatorilor din Romania.

Potrivit sursei citate, legiuitorul vine cu inca o noua functie si anume "profesori in invatamantul primar/prescolar", unde ii incadreaza pe toti invatatorii si educatoarele care au absolvit dupa liceul pedagogic si studii superioare (indiferent de specializare).

"Pana acum, chiar daca aveau studii superioare, invatatorii si educatoarele erau salarizati doar ca institutori. Aceasta reparatie pentru invatatorii si educatoarele care in timp - pana la aparitia noii specializari - si-au completat studiile este prevazuta si de Legea Educatiei Nationale", arata Viorel Dolha, presedintele asociatiei.

Institutori vor ramane doar cadrele didactice care nu au studii superioare, ci doar postliceale sau sunt absolvente doar ale colegiului pedagogic fara anul de completare prevazut de art 16 (2) al Legii 288/2004.

"Dand importanta cuvenita temeincei pregatiri din cadrul liceelor pedagogice, Legea 387 mai reglementeaza ca liceul/colegiul pedagogic avut la baza face sa nu mai fie obligatoriu modulul psihopedagogic pentru a accede la functia de "profesor" in primar, prescolar si chiar gimnaziu - incurajand astfel pe cei care vor sa imbratiseze cariera didactica sa urmeze astfel de licee inaintea invatamantului superior. Aceste cadre didactice vor avea patru ani de liceu pedagogic plus anii de facultate. Cei care nu vor avea liceul pedagogic la baza vor trebui sa urmeze la facultate si un modul psihopedagogic special. Salarizarea "profesorilor pentru invatamant primar/prescolar" si a celor care sunt "profesori" in invatamantul primar/prescolar (cei numiti "profesor-invatator" de Legea Educatiei Nationale) se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata, transmite sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Când oamenii construiesc tezaure: Aurica Cojocariu și Maria Zoițanu (Video)

astăzi, 11:00

În satul Mihai Viteazul din județul Botoșani, tradițiile textile se mențin vii datorită muncii și pasiunii unor femei dedicate, precum Aurica Cojocariu și Maria Zoițanu. Aceste meșteșu...

Fost procuror-șef din Botoșani eliberat condiționat din închisoare după aproape 5 ani de detenție!

astăzi, 10:00

Magistrații Tribunalului Prahova au admis solicitarea de liberare condiționată a fostului procuror-șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stâncescu, aceasta afl&...

“Iartă-mă, te rog, sunt George Enescu!" 157 de ani de la nașterea, la Ștefănești, a pictorului Ștefan Luchian! (Video)

astăzi, 09:00

De la Tudor Arghezi avem o mărturie zguduitoare, consemnată în Romania Liberă din 11 mai 1955, despre întâlnirea dintre George Enescu și Ștefan Luchian. ”L-am găsit &i...