Invatatorii si educatorii vor avea studii superioare!

"Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania saluta noile dispozitii ale Legilor 387 si 330 din 2009 care modifica legea invatamantului si statutul personalului didactic si fac posibila alinierea la modelul european in ce priveste functioarea in invatamantul primar si prescolar a unor cadre didactice cu studii superioare. De cativa ani a aparut o noua specializare in invatamantul superior care, potrivit noii legislatii, pregateste "profesori pentru invatamantul primar/prescolar". Abia acum legiuitorul reglementeaza salarizarea acestei functii", se arata intr-un comunicat remis de Asociaia Generala a Invatatorilor din Romania.

Potrivit sursei citate, legiuitorul vine cu inca o noua functie si anume "profesori in invatamantul primar/prescolar", unde ii incadreaza pe toti invatatorii si educatoarele care au absolvit dupa liceul pedagogic si studii superioare (indiferent de specializare).

"Pana acum, chiar daca aveau studii superioare, invatatorii si educatoarele erau salarizati doar ca institutori. Aceasta reparatie pentru invatatorii si educatoarele care in timp - pana la aparitia noii specializari - si-au completat studiile este prevazuta si de Legea Educatiei Nationale", arata Viorel Dolha, presedintele asociatiei.

Institutori vor ramane doar cadrele didactice care nu au studii superioare, ci doar postliceale sau sunt absolvente doar ale colegiului pedagogic fara anul de completare prevazut de art 16 (2) al Legii 288/2004.

"Dand importanta cuvenita temeincei pregatiri din cadrul liceelor pedagogice, Legea 387 mai reglementeaza ca liceul/colegiul pedagogic avut la baza face sa nu mai fie obligatoriu modulul psihopedagogic pentru a accede la functia de "profesor" in primar, prescolar si chiar gimnaziu - incurajand astfel pe cei care vor sa imbratiseze cariera didactica sa urmeze astfel de licee inaintea invatamantului superior. Aceste cadre didactice vor avea patru ani de liceu pedagogic plus anii de facultate. Cei care nu vor avea liceul pedagogic la baza vor trebui sa urmeze la facultate si un modul psihopedagogic special. Salarizarea "profesorilor pentru invatamant primar/prescolar" si a celor care sunt "profesori" in invatamantul primar/prescolar (cei numiti "profesor-invatator" de Legea Educatiei Nationale) se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata, transmite sursa citata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacol de culoare și cultură: Ziua Europei, sărbătorită de elevii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 19:50

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru poporul român. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite &...

Lecție practică de informare și educație preventivă la o grădiniță din județ! (Foto)

astăzi, 18:50

Grădinița “Floare de colț” din Botoșani a fost astăzi „scena” unei intervenții planificate: o lecție practică de informare și educație preventivă, desfășurată de ...

Jandarmii botoșăneni la datorie și în acest sfârșit de saptămână!

astăzi, 17:50

Vineri seară, între orele 18.00 - 20.00, în cooperare cu efective de poliție rutieră, jandarmii vor întreprinde demersurile legale pentru ca siguranța participanților la ,,Marș...