Inteligenţa emoţională: Cum să fii mai deştept

Pentru reuşita în viaţă, inteligenţa emoţională este mult mai importantă decât un IQ spectaculos. Inteligenţa emoţională înseamnă înţelegerea şi gestionarea propriilor emoţii, înţelegerea celor din jur şi crearea de relaţii mai bune cu ei. Nu de puţine ori am citit despre faptul că o neînţelegere împreună cu gestionarea inadecvată a propriilor emoţii scad foarte mult inteligenţa unei persoane.

Iată o listă a celor mai întâlnite greşeli pe care le poate face cineva cu efect devastator asupra inteligenţei emoţionale.

1: Paranoia
Potrivit specialiştilor, în momentele de paranoia (Mă înşeală? Sigur mă bârfesc…, M-or da în judecată), o persoană pierde între 30-50% din inteligenţă. În momentele acelea, persoana respectivă nu se poate gândi la nimic altceva. Poţi găsi o soluţie în momentele de paranoia? Sigur că nu.

2: Resentimentele
Ai aflat că o anumită persoană a îndrugat verzi şi uscate la adresa ta. Ţi se pare că eşti îndreptţit să te superi, mai ales că era cineva pe care îl considerai prieten. "Ce om de nimic", îţi ziceai. Numai că, atunci când păstrezi resentimente împotriva cuiva, inteligenţa ta scade cu 20%, mai ales dacă nutreşti şi gânduri de răzbunare.

3: Regretele
Ţi se pare normal să regreţi o dragoste pierdută sau o sumă de bani pierdută. Însă nu este o mişcare înţeleaptă. Regretele nu fac decât să-ţi reducă inteligenţa cu puţin 60%. Nimeni nu-şi poate permite să-şi piardă atât de mult din inteligenţă. Nici măcar 1%, ce să mai vorbim de 60%. În plus, nu poţi să te implici într-o nouă poveste de dragoste sau să începi noi afaceri până nu renunţi la regrete.

4: Perfecţionismul
Nimănui nu-i plac înfrângerile, nimănui nu-i plac pierderile. Însă dintr-un succes nimeni nu învaţă nimic, în schimb, un eşec ascunde o importantă lecţie de viaţă. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu poţi evolua dacă nu greşeşti. Nu uita, fiinţele umane sunt imperfecte. Iar încercarea de a-ţi ascunde imperfecţiunea te costă 20% din inteligenţă. Oamenii apreciază onestitatea, iar onestitatea legată de imperfecţiune creează oportunităţi extraordinare.

5: Dorinţa de a controla totul
Cei mai mulţi oameni vor să controleze tot ce are legătură cu ei. Însă, uneori lucrurile pot merge prost şi nimeni nu poate face nimic. Uneori eşti nevoit să cedezi şi să-ţi spui "Sunt la pământ azi, însă mâine lucruri bune se vor întâmpla". Apoi o greutate imensă va fi ridicată de pe umerii tăi. Când eşti împovărat de griji, pierzi cam 20% din capacitatea creierului. Renunţa la dorinţa de a controla totul şi vei fi mai inteligent.

6: Sentimentul de vinovăţie
Se întâmplă oricui să promită că face un anumit lucru, de exemplu să-i răspundă unui prieten la mailul trimis, şi din varii motive să nu-şi poată ţine promisiunea. Asta nu înseamnă că trebuie să simţi mustrări de conştiinţă, să te simţi vinovat că ai uitat să faci un anumit lucru. În caz contrar vinovăţia nu-ţi dă pace şi nu te lasă să dormi liniştit. Nu e de mirare că astfel, 10% din inteligenţă îşi ia zborul.

7: Cel mai rău scenariu
Să presupunem că eşti investitor şi azi ai piedut 4.000 de lei la bursă. După care te gândeşti: "Doamne ce fac dacă şi mâine pierd o sumă asemănătoare". Şi lucrurile încep să arate în culori tot mai negre. Îţi închipui copiii tăi pe stradă cerşind pentru un colţ de pâine. Şi aşa petreci zile sau chiar luni, gândindu-te la cel mai rău caz, chiar dacă acesta are şanse de peste 80% să NU se intâmple. Vei fi mult mai deştept şi mai bogat dacă scapi de acest complex.

8: Vorbăria inutilă
Inchipuie-ţi că o persoană cu experienţă vrea să-ţi spună ceva. Însă, tu n-o laşi să vorbească, considerând că TU ai lucruri mult mai importante de transmis. Într-un final pierzi un mesaj care ar fi putut face diferenţa în viaţa ta. Vorbăria inutilă îţi răpeşte 15% din inteligenţă pentru că, dacă asculţi, poţi învăţa lucruri folositoare. Sau evita un accident dacă NU vorbeai la mobil în timp ce conduceai. Aşa că, uneori, este mai bine să ţii gura închisă.

9: Scuzele
Oricine spune "Nu pot". Nu poţi fi medic dacă nu absolvi facultatea de medicină. Nu mă pot căsători cu un fotomodel pentru că sunt urât. Însă observă ce se întâmplă când îţi zici cu toată convingerea "Eu pot". Apa invinge cea mai puternică rocă în timp. Observă ce se întâmplă de fiecare dată când spui "Eu pot". O să observi că lucrurile nu sunt atât de negre pe cât le vedeai la început. Când nu cauţi scuze pentru a nu face ceva, devii mai inteligent. Caută motive pentru a face un lucru şi nu căuta scuze pentru a nu-l face. Aici este diferenţa dintre succes şi eşec.

 

sfatulparintilor.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

astăzi, 20:08

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

astăzi, 19:40

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

astăzi, 19:17

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...