Intalnire la Palatul Administrativ fara Opozitie!

Intalnire la Palatul Administrativ fara Opozitie!
Social-democratii s-au tinut de promisiune si nu au participat la intalnirea dintre prefectul judetului si parlamentarii botosaneni.

La Palatul Administrativ au ajuns in aceasta dimineata democrat-liberalii Daniel Humelnicu, Catalin Buhaianu si Nicolae Rebenciuc, precum si independentul fost uneperist Liviu Campanu. Au lipsit parlamentarii PSD (Gheorghe Marcu, Andrei Dolineaschi si Costica Macaleti), dar si liberalul Florin Turcanu.

La discutii, axate pe introducerea in bugetul pe 2012 a investiţiei la drumul national Botosani – Targu Frumos, au mai participat, alaturi de prefectul Cristian Roman, si presedintele CJ Mihai Tabuleac. De asemenea, au fost prezenti Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, Constantin Pitorac, primarul orasului Flamanzi, precum si vicepresedintele Asociatiei Comunelor, Aurel Stefan, in acelasi timp primar al comunei Vorona.

Absent a fost si democrat-liberalul Stelica Strugaru, care insa a lipsit motivat, dupa cum au anuntat colegii sai din PDL.

Joi, parlamentarii PSD faceau public faptul ca refuza invitatia prefectului, acuzandu-l pe reprezentantul Guvernului in teritoriu ca gestul sau nu ar fi decat un joc de imagine. 
 
Cei prezenti vineri in Palatul Administrativ au semnat un memorandum pe care il vor inainta presedintelui Romaniei, presedintelui Camerei Deputatilor si Senatului, documentul urmand sa ajunga, printr-un consilier personal al prefectului, si la parlamentarii PSD si PNL, chiar daca acestia nu au acceptat invitatia. Memorandumul cuprinde prioritatile judetului Botosani, cel mai important fiind, conform declaratiilor prefectului, reabilitarea drumului Botosani - Targu Frumos. 

 

MEMORANDUM
 
PENTRU PROMOVAREA ŞI SUSŢINEREA PROIECTULUI DE MODERNIZARE A DRUMULUI  NAŢIONAL 28 B, BOTOŞANI - TG. FRUMOS
 
 
Având în vedere nivelul scăzut de dezvoltare a economiei judeţului Botoşani şi faptul că unul din factorii determinanţi pentru ieşirea din această stare de fapt îl reprezintă elementele de infrastructură;
•Ţinând cont de faptul că, în repetate rânduri, autorităţile judeţului Botoşani au făcut demersuri pentru modernizarea căii de acces rutier spre Târgu Frumos;
•Luând în considerare faptul că doar un efort comun al tuturor factorilor de răspundere politici şi administrativi poate duce la rezolvarea unor probleme de interes major judeţean, care ţin de investiţiile publice;
 
Noi, semnatarii acestui document, ne angajăm faţă de cetăţenii judeţului Botoşani să susţinem alocarea în bugetul de stat pe anul 2011 a sumelor necesare demarării lucrărilor de modernizare a DN 28 B, Botoşani – Târgu Frumos.
 
 
Senator PSD                      Senator independent                          Senator PDL
GHEORGHE MARCU                  LIVIU CAMPANU                       DANIEL AUGUSTIN  HUMELNICU 
 
 
Deputat PSD                               Deputat PSD                               Deputat PNL
ANDREI DOLINEASCHI            COSTICĂ MACALEŢI                    FLORIN ŢURCANU
 

Deputat PDL                               Deputat PDL                                Deputat PDL
CĂTĂLIN OBUF                     STELICĂ STRUGARU             NECULAI REBENCIUC
      BUHĂIANU
 
         
Prefect                               Preşedinte Consiliul Judeţean           Primar mun. Botoşani
CRISTIAN ROMAN                   MIHAI TÂBULEAC                      CÂTÂLIN MUGUREL FLUTUR
 
 
Primar mun. Dorohoi              Primar oraş Flămânzi        Preşedinte fil. Bt. A.Co.R 
DORIN ALEXANDRESCU        CONSTANTIN PITORAC            VASILE CAPOTĂ
 
 

NOTĂ DE FUNDAMENTARE
la memorandumul pentru promovarea şi susţinerea proiectului de modernizare a Drumului Naţional 28 B,
Botoşani - Târgu Frumos
 
Starea reţelei de drumuri naţionale
- prezentare generală -
Pe raza judeţului sunt 9 drumuri naţionale în lungime totală de 425,657 km din care:
- drumuri deschise traficului european (E 58) în lungime de 48,43 km ( 11,4 %)
- drumuri principale în lungime  de 28,452 km  ( 6,6 % )
- drumuri secundare în lungime de 348,66 km ( 81,9 % )
După tipul îmbrăcăminţilor rutiere, situaţia se prezintă astfel:
- drumuri cu îmbrăcăminţi rutiere moderne ( asfalt, beton ) = 390,407 km (91,7%)
- drumuri pietruite = 35,250 km ( 8,3% )
După starea de viabilitate, reţeaua cuprinde:
- cu stare de viabilitate foarte bună  - 6,40 km ( 1,5 % )
- cu stare de viabilitate bună  - 98,30 km ( 23,1% )
- cu stare de viabilitate satisfăcătoare - 240,80 km ( 56,6% )
- cu stare de viabilitate nesatisfăcătoare - 80,06 km ( 18,8% )
Din punct de vedere al capacităţii portante a sistemelor rutiere, reţeaua cuprinde:
- sisteme rutiere cu capacitatea portantă corespunzătoare = 15,0 %
- sisteme rutiere cu capacitatea portantă la limită = 9,6%
- sisteme rutiere cu capacitatea portantă depăşită = 75,4%
Partea carosabilă prezintă pe majoritatea drumurilor, numeroase degradări ale îmbrăcăminţilor  rutiere datorate depăşirii duratelor de expoatare, în multe cazuri de peste 3 ori, a îmbătrânirii îmbrăcăminţilor şi a pierderii capacităţii portante a sistemului rutier ca urmare a acţiunii traficului greu, a insuficienţei lucrărilor de întreţinere curentă şi periodică.
Astfel, pe reţea există 32 de sectoare de drum afectate de probleme de stabilitate a platformei şi 19 sectoare inundabile sau cu probleme de scurgere a apelor din precipitaţii.
 
DN 28B Botoşani – Târgu Frumos
sector deschis traficului european ( E 58 ), drumul care face legătura judeţului cu sudul ţării, inclusiv capitala
 
Porţiunea dintre km 39+000 – 71+100, între localităţile Frumuşica şi Botoşani
A fost modernizată în perioada 1964 – 1969 la nivelul cerinţelor de atunci.
Între anii 1983 – 1986 s-au executat 14,74 km de îmbrăcăminte din beton de ciment, sporind capacitatea portantă a sistemului rutier.
Îmbrăcămintea rutieră alcătuită din beton asfaltic pe 17,3 km şi beton de ciment pe 14,74 km, prezintă numeroase degradări datorate depăşirii perioadelor de exploatare, uzurii în timp, a influenţei traficului greu şi insuficienţei lucrărilor de întreţinere periodică. Pe sectoarele cu beton de ciment există pericolul desprinderii unor bucăţi din dale, care pot afecta siguranţa traficului. În prezent circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultăţi şi viteză redusă.
În ultimii zece ani au fost executate numai lucrări de întreţinere curentă în limita fondurilor alocate. Drumul este afectat pe şase sectoare, cu probleme de stabilitate a terasamentelor, a căror lungime cumulată este de 1,9 km.
 
Porţiunea  dintre Km 0+000 – 39+000, între localităţile Tg. Frumos – Hârlău – Deleni
 A fost modernizată în perioada 1966-1968 la nivelul cerinţelor de atunci.
 În perioada 1976 -1990, pe sectoare izolate, s-au executat covoare asfaltice într-un singur strat, acoperit cu tratamente de mărire a rugozităţii. Aceste sectoare însumează 20 de km. Aceeaşi soluţie s-a folosit şi în perioada 1990-2010 pe sectoare însumând 18 km.
Capacitatea portantă a sistemului rutier a fost suplimentată prin execuţia covoarelor asfaltice dar, comparativ cu necesităţile actuale, capacitatea portantă este la limită şi chiar depăşită pe anumite suprafeţe.
Sectorul prezintă patru puncte de instabilitate iar partea carosabilă prezintă numeroase degradări ale îmbrăcăminţii rutiere, cum ar fi: gropi, fisuri, rupturi de margine, suprafeţe burduşite etc.
Totuşi, datorită execuţiei unui volum de lucrări de întreţinere periodică mai mare, viabilitatea drumului pe acest sector aferent judeţului Iaşi este mai bună decât cea de pe teritoriul judeţului Botoşani.
 
x
 
S-au făcut numeroase demersuri în vederea executării de lucrări de întreţinere periodică şi de reparaţii, precum şi pentru modernizarea acestei artere rutiere de o importanţă deosebită pentru judeţ.
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi a actualizat în acest sens un studiu de fezabilitate din 2004, însă indicatorii tehnico-economici nu au fost încă aprobaţi. 
Valoarea estimată actualizată a lucrărilor de reabilitare-modernizare pentru întreg drumul între mun. Botoşani şi Târgu Frumos este de 188.503.000 lei, inclusiv TVA (152.019.000 lei fără TVA).
 

 
PREFECT                                                       PRESEDINTE CONSILIUL JUDEŢEAN
CRISTIAN ROMAN                                                   MIHAI ŢÎBULEAC
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
145

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
285

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
66

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...