Inspectorul Teodorescu de la Jocuri şi limbajul codificat pe care îl folosea în discuţiile cu oamenii de afaceri! Cum îşi negocia şpaga

A "băut cafele" în valoare de aproape 27.000 de lei şi 3.000 de euro.  Şi asta pentru că inspectorul Ioan Teodorescu de la Oficiul Naţional de Jocuri de Noroc- Filiala Nord- Est aşa îşi "intitula" mita pe care o pretindea şi o primea de la oameni de afaceri botoşăneni ce deţineau slot- machine-uri.

Potrivit unui document oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Teodorescu a fost prins cu zece infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de "folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii", precum şi infracţiuni de trafic de influenţă, abuz în serviciu, omisiunea sesizării, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De notat este faptul că cele zece infracţiuni au fost interceptate şi probate de anchetatori, iar Ioan Teodorescu pretindea banii pentru sprijinirea ilegalităţilor comise de către patroni, prin executarea de controale ce aveau drept scop înlăturarea firmelor concurente, fiind create în acest fel condiţiile apariţiei şi consolidării unui monopol pe piaţa jocurilor de noroc, în special pe teritoriul judeţului Botoşani.

"Totodată Teodorescu Ioan promite administratorilor societăţilor pe care îi protejează că va determina funcţionari de la nivelul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc Bucureşti sau de la nivelul altor instituţii cu atribuţii de control în domeniul jocurilor de noroc, să nu aplice dispoziţiile legale în domeniu sau să aplice sancţiuni mai blânde, scopul urmărit fiind favorizarea administratorilor în vederea continuării de către aceştia a activităţilor ilicite constând în folosirea de aparate de tip slot – machine fără licenţă sau autorizaţii de exploatare şi deţinerea monopolului pe piaţă, activităţi care generează obţinerea de profituri substanţiale pentru aceste societăţi şi care nu sunt declarate la stat. În cauză, au mai rezultat date privind sprijinirea oamenilor de afaceri de către funcţionarul public Teodorescu Ioan prin anunţarea cu privire la eventualele controale inopinate care urmează să aibă loc la firmele acestora", după cum se arată în documentul DNA.

Teodorescu pretindea bani de la patroni, sub formă de împrumut, iar ulterior nu-i mai returna. El solicita bani pentru plata ratei de leasing, pentru a pleca în concediu sau pentru a achita un ramburs în valoare de 8.000 de lei pentru un colet. Pentru a ridica acest colet, cere de la un om de afaceri 1.300 de lei, aceasta fiind suma care-i mai trebuia.

De asemenea, "în luna august 2013, pretinde suma de 2.000 de lei de la (...) din municipiul Botoșani, reprezentant legal pe judeţul Botoşani al SC (...) SRL Braşov, având ca obiect activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, referitor la constatarea abaterilor şi aplicarea sancţiunilor impuse de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc. Banii au fost pretinşi de suspect, sub forma mascată a unui împrumut pe care nu l-a mai restituit ulterior, în cauză demonstrându-se că acest mod de operare devenise o practică a suspectului, adoptată în mediul patronilor de localuri care aveau acest domeniu de activitate, controlat de funcţionar", după cum arată anchetatorii.

Pe 15 iulie, anul trecut, Teodorescu Ioan îl contactează pe omul de afaceri Costel Calistru, solicitându-i taxa de protecţie, sub pretextul "dai o cafea?" Omul de afaceri îi comunică funcţionarului că îi va da până diseară şi că îl va suna el. Sintagmele de genul "dai şi tu o cafea astăzi", "bem şi noi o cafeluţă", "dai o cafea" , "dacă dai o cafea" sunt folosite codificat pentru a exprima solicitarea remiterii unor sume de bani de către administratorul Calistru Costel, funcţionarului Teodorescu Ioan, în schimbul asigurării protecţiei de către funcţionar.

La data de 26.06.2014, la ora 22:10:53 Ţîncu Costică (administratorul unei societăţi din Paşcani, n.r.) îl contactează pe Calistru Costel şi îi comunică că a fost sunat de o persoană, fiind vorba despre persoana care i-a făcut controlul la firmă, respectiv funcţionarul Teodorescu Ioan, funcţionarul solicitându-i lui Ţîncu Costică să se întâlnească cu el la un hotel în Bucureşti. Calistru Costel îi sugerează lui Ţîncu Costică că ar trebui să fie atent, deoarece funcţionarului Teodorescu Ioan îi place atenţia sporită şi că poate avea probleme mari cu el dacă nu este atent.

Omul de afaceri botoşănean este cercetat pentru două infracţiuni de dare de mită, una de cumpărare de influenţă, una de "complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii" şi instigare la dare de mită. Şi omul de afaceri Viorel Dănuţă este cercetat pentru două infracţiuni de dare de mită, una către Tedorescu, cealaltă către subcomisarul Ionuţ Stărică de la Serviciul Investigaţii Criminale.

Instanţa Curţii de Apel Suceava s-a pronunţat duminică noapte în privinţa arestării preventive a inspectorului Ioan Teodorescu şi a oamenilor de afaceri botoşăneni Costel Calistru şi Viorel Dănuţa între 15 noiembrie şi 14 decembrie 2015. Decizia a fost atacată, o instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmând să decidă dacă cei trei vor fi eliberaţi din arestul preventiv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...