Inspectorii de munca ar putea avea acelasi statut ca politistii si militarii

Inspectorii de munca ar putea avea acelasi statut ca politistii si militarii
Inspectorii de munca ar putea sa devina functionari publici cu statut special, urmand sa poata da amenzi mai mari si sa fie protejati de patronii recalcitranti, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.

Practic, inspectorii de munca ar putea avea un statut asemanator cu cel al politistilor si militarilor, iar Inspectia Muncii ar putea deveni autoritate de stat, finantata integral de la buget, scrie ziare.com.

Proiectul de lege pus in dezbatere de Ministerul Muncii prevede si ca inspectorii vor avea atributii largite, putand sa decida chiar "suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare" ori "aplicarea de sigilii sau semne distinctive cu valoare de sigiliu", in calitate de autoritate de stat.

Totodata, "politistii muncii" vor avea atributii de supraveghere a pietei, pentru a controla si restrictiona comercializarea produselor neconforme, informeaza Evenimentul Zilei.

Inspectorii vor putea decide si sa le amenzi mai mari cu 500-1.000 de lei patronilor care le fac probleme in timpul controlului, insa exista si posibilitatea ca aceste amenzi sa fie injumatatite daca sunt platite pe loc sau in maximum 48 de ore.

Pentru a se feri de patronii recalcitranti, inspectorii vor avea parte de "masuri speciale de protectie impotriva amenintarilor, violentelor sau oricaror fapte care-i pun in pericol pe ei, familiile lor si/sau bunurile lor", se mai arata in proiect.

Inspectorii respectivi ar urma sa beneficieze de "stabilitate in functie si de independenta fata de orice schimbare guvernamentala si influenta neprevazuta din afara", se mai arata in proiect.

Daca legea va fi aprobata, s-ar putea chiar institui inspectii ale muncii proprii sistemelor speciale, cum ar fi ministerele Apararii, Internelor, Justitiei, Administratia Penitenciarelor, SPP, SRI, SIE, STS si Comisia Natinala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
752

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
356

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
100

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...