Îngrijorător! Tot mai mulţi botoşăneni, diagnosticaţi cu cancer de piele!

Îngrijorător! Tot mai mulţi botoşăneni, diagnosticaţi cu cancer de piele!

 Medicul Tereza Cojocaru  

Cu toţii aşteptăm vara pentru că este perioada din an în care soarele este darnic cu noi, dar de multe ori ne facem singuri rău, fără să ne dăm seama.

Medicii oncologi de la Spitalul Judeţean Mavromati atrag atenţia că în ultimele luni a crescut numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele, una dintre principalele cauze ale îmolnăvirii fiind expunerea îndelungată la soare.

“Numărul cazurilor de cancer de piele este în creştere, mai ales carcinomul bazocelular (n.red. tumora a pielii frecvent intilnita mai ales pe zonele care au fost expuse indelung la soare de-a lungul vietii.) este foarte frecvent în judeţul Botoşani. Drept cauze sunt expunerea îndelungată la soare, însă pot fi şi leziuni preexistente care se malignizează ulterior. Partea bună este că leziunile care sunt ca mărime mică, în faze incipiente, se pot opera, şi sunt cu o evoluţie bună. Sunt şi cazuri neglijate, avansate, care nu mai pot beneficia de niciun fel de tratament dacă ajung la noi în stadiile acestea", a declarat medicul Tereza Cojocaru, şeful Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean.

Îngrijorător este faptul că a crescut numărul cazurilor şi la celelalte tipuri de cancer. Astfel, dacă la sfârşitul anului 2014, în evidenţele Secţiei de  Oncologie erau 7.567 de persoane bolnave de cancer, în primul semestru al acestui an numărul lor a ajuns la 7.804

“Se constată o creştere a cazurilor de cancer. Ca localizări, cele mai multe sunt cancerele din sfera digestivă, respectiv orofaringe, esofagian, stomac, colon, rectal, hepatic, pancreas. O altă localizare importantă ca număr de cazuri o constituie cancerul pulmonar, mai ales la bărbaţi, cancerul din sfera genitală la femei, cancerul mamar, cancerul de col uterin, ovarian", a mai spus medicul Tereza Cojocaru.

Această boală necruţătoare afectează şi din ce în ce mai mulţi tineri, pe Secţia de Oncologie fiind în îngrijire şi pacienţi care au sub 30 de ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
220

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
289

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
231

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...