Ingredientul controversat din pasta de dinţi Colgate

Ingredientul controversat din pasta de dinţi Colgate
Un produs antibacterian, numit triclosan, aflat şi în pasta de dinţi Colgate Total ar putea crea rezistenţă la antibiotice şi dezechilibre hormonale, după cum arată studiile de laborator, citate de ziarul american New York Times.

Unele paste de dinţi, săpunuri lichide antibacteriene şi cosmetice conţin triclosan, un ingredient contestat la ora actuală în SUA. Studiile au arătat că acest ingredient inventat acum 40 de ani pentru dezinfectarea unor instrumente chirurgicale din spitale poate da rezistenţă la antibiotice şi poate crea anumite dezechilibre hormonale, potrivit unui articol publicat de New York Times.

Pe piaţa din SUA, acest compus se găseşte în produse precum Dial Complete sau Softsoap, două săpunuri lichide antibacteriene, precum şi în pasta de dinţi Colgate Total, existentă de altfel şi pe piaţa românească.

Pe ambalajul acestui produs este menţionată această substanţă, fără a se preciza însă în ce cantitate. Stomatologii români spun că nu este vorba despre o compoziţie periculoasă. "Pastele de dinţi nu conţin atât de mult triclosan încât acesta să devină periculos pentru organism. Trebuie doar să vă clătiţi bine după ce vă spălaţi pe dinţi şi să nu înghiţiţi conţinutul. În cazul produselor pentru copii, este bine să le evitaţi pe cele cu triclosan, deoarece micuţii înghit conţinutul", spune medicul stomatolog Bogdan Bader.

Producătorii regândesc reţetele produselor

Cotidianul New York Times mai precizează că studiile făcute în SUA au demonstrat că triclosanul s-a găsit în proporţie de 75% în probele de urină luate de la diverşi subiecţi, după cum a arătat Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor. Alte cercetări, făcute însă pe animale de laborator, au evidenţiat că această substanţă ar influenţa echilibrul hormonal al organismului şi ar da rezistenţă la antibiotice.

Cu toate acestea, FDA (Agenţia Americană pentru Controlul Alimentelor, Cosmeticelor şi Medicamentelor) nu a interzis folosirea lui de către producători, dar pe site-ul agenţiei apare specificat faptul că săpunurile antibacteriene nu sunt cu nimic mai deosebite decât cele obişnuite. FDA trebuia să anunţe rezultatele unor cercetări privind triclosan în urmă cu câteva luni, dar, cel mai probabil, vor ieşi cu un punct de vedere anul viitor, când vor avea mai multe evidenţe.

În SUA, piaţa săpunurilor lichide antibacteriene şi antimicrobine se ridică la 750 milioane de dolari, iar descoperirile despre triclosan îi pune într-o poziţie delicată pe producători. Reprezentanţii Henkel (producătorii săpunului Dial Complete) susţin însă că nu există dovezi care să arate că triclosanul este periculos pentru oameni şi că există cercetări care au arătat eficienţa substanţei în distrugerea germenilor. "Este un ingredient folosit timp de zeci de ani şi care s-a dovedit sigur", a spus Richard Theiler, director de cercetare şi dezvoltare la Henkel.

Totuşi, anumiţi producători şi-au luat măsuri de precauţie şi l-au scos din compoziţia anumitor produse, înlocuindu-l cu ingrediente mai puţin controversate. Spre exemplu, Colgate Palmolive a înlocuit triclosan cu acid lactic în săpunul lichid antibacterian Palmolive.

Totuşi, continuă să folosească acest ingredient în pasta de dinţi Colgate Total. Studiile au arătat că este foarte eficient în combaterea gingivitei. "Siguranţa şi eficacitatea Colgate Total a fost dovedită în peste 70 de studii clinice, făcute pe mai mult de 10.000 de pacienţi", se arată într-un comunicat al companiei.

Deşi triclosan este un ingredient atât de controversat, iar FDA a propus eliminarea lui din anumite produse atât în 1978, cât şi în 1994, substanţa continuă să fie folosită, iar studii despre siguranţa ei se fac în continuare. Brian Sansoni, reprezentant al American Cleaning Institute, susţine că nu există suficiente dovezi care să ateste faptul că ar provoca rezistenţă la antibiotice.


romanialibera.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
16

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
175

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
573

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...