Ingredient interzis in micii romanesti!
Stiri Botosani Wednesday, 12 February 2014 ActualitateAceasta notificare a Uniunii Europene vine dupa ce autoritatile noastre au pledat inca de anul trecut pentru pastrarea pe piata a mititeilor, pentru ca sunt produse traditionale romanesti. Initial, Uniunea Europeana anuntase ca va interzice toate produsele care contin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce tara provin.
Aceasta imagine e reprezentativa de 1 mai: oamenii ies la iarba verde, iar pe gratarele incinse domnesc mititeii. Vestea ca Uniunea Europeana vrea sa scoata bicarbonatul de sodiu din reteta micilor i-a alertat pe romani, asa ca autoritatile au luat masuri si au reusit sa convinga Bruxelles-ul sa ne lase in pace mititeii.
Stefan Padure, Asociatia Romana a Carnii: "Micul romanesc isi va recapata dreptul de a fi vandut pe piata interna, adica piata europeana. Bicarbonatul va putea intra legal in acest produs".
Scandalul a inceput anul trecut, cand europenii au interzis folosirea bicarbonatului in carnea tocata, pentru a-i proteja pe consumatori. Acest aditiv ar putea masca un gust sau miros urat. Ulterior, Romania si alte tari au primit o derogare.
Comisarii europeni au testat pe pielea lor diferenta dintre micii cu bicarbonat de sodiu si cei fara. Cu delicatesele in farfurie, reprezentantii de la Bruxelles au inteles ca mititeii sunt suculenti si pufosi doar daca au in compozitie ingredientul controversat. Asadar, vechea reteta trebuie pastrata.
Stefan Padure, Asociatia Romana a Carnii: "I-am convins cu micii. Le-am pus in fata acest produs si le-am aratat diferenta si ei au spus: da".
Altfel, romanii cred in mic si in istoria lui. "Un vanzator de carnati nu a mai avut matul respectiv si a pus pe gratar doar carnea. Asa au aparut mititeii in Bucuresti", spune un consumator.
Micii nu vor mai putea fi facuti din carnea de pui dezosata mecanic, care contine resturi de oase si piele. Vor fi acceptati doar cei obtinuti din carne de porc, oaie, vaca, strut si curcan.
Pe langa Romania, sunt si alte tari care au produse asemanatoare si pentru care se va face o exceptie de la regula, cum ar fi Grecia, Slovacia, Croatia, Bulgaria si Turcia. Votul final in aceasta problema sa va da pe 20 februarie la Bruxelles, dar specialistii sustin ca va fi o formalitate, pentru ca retetele si regulile sunt clare.
Sursa: Pro TV
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Mii de botoșăneni îndemnați să îți facă rezerve de apă pentru joi, Nova Apaserv: ”Ne cerem scuze față de abonați!”
Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Bulevardul M...
Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”
Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...
PPC Energie, un furnizor care asigură energie pentru orice
PPC Energie este furnizorul de energie electrică și gaze naturale dedicat în a răspunde nevoilor clientului de astăzi, preocupat de economisirea energiei, eficiență și sustenabilitate. Cu...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.77 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici