Ingredient interzis in micii romanesti!

Micii romanesti pot fi pusi pe gratare fara probleme daca sunt facuti din carne de porc, oaie, vita, strut sau curcan. Vor fi interzisi cei facuti din carne dezosata mecanic, adica resturi de piele, cartilaje si oase.

Aceasta notificare a Uniunii Europene vine dupa ce autoritatile noastre au pledat inca de anul trecut pentru pastrarea pe piata a mititeilor, pentru ca sunt produse traditionale romanesti. Initial, Uniunea Europeana anuntase ca va interzice toate produsele care contin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce tara provin.

Aceasta imagine e reprezentativa de 1 mai: oamenii ies la iarba verde, iar pe gratarele incinse domnesc mititeii. Vestea ca Uniunea Europeana vrea sa scoata bicarbonatul de sodiu din reteta micilor i-a alertat pe romani, asa ca autoritatile au luat masuri si au reusit sa convinga Bruxelles-ul sa ne lase in pace mititeii.

Stefan Padure, Asociatia Romana a Carnii: "Micul romanesc isi va recapata dreptul de a fi vandut pe piata interna, adica piata europeana. Bicarbonatul va putea intra legal in acest produs".

Scandalul a inceput anul trecut, cand europenii au interzis folosirea bicarbonatului in carnea tocata, pentru a-i proteja pe consumatori. Acest aditiv ar putea masca un gust sau miros urat. Ulterior, Romania si alte tari au primit o derogare.

Comisarii europeni au testat pe pielea lor diferenta dintre micii cu bicarbonat de sodiu si cei fara. Cu delicatesele in farfurie, reprezentantii de la Bruxelles au inteles ca mititeii sunt suculenti si pufosi doar daca au in compozitie ingredientul controversat. Asadar, vechea reteta trebuie pastrata.

Stefan Padure, Asociatia Romana a Carnii: "I-am convins cu micii. Le-am pus in fata acest produs si le-am aratat diferenta si ei au spus: da".

Altfel, romanii cred in mic si in istoria lui. "Un vanzator de carnati nu a mai avut matul respectiv si a pus pe gratar doar carnea. Asa au aparut mititeii in Bucuresti", spune un consumator.

Micii nu vor mai putea fi facuti din carnea de pui dezosata mecanic, care contine resturi de oase si piele. Vor fi acceptati doar cei obtinuti din carne de porc, oaie, vaca, strut si curcan.

Pe langa Romania, sunt si alte tari care au produse asemanatoare si pentru care se va face o exceptie de la regula, cum ar fi Grecia, Slovacia, Croatia, Bulgaria si Turcia. Votul final in aceasta problema sa va da pe 20 februarie la Bruxelles, dar specialistii sustin ca va fi o formalitate, pentru ca retetele si regulile sunt clare.

Sursa: Pro TV

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mii de botoșăneni îndemnați să îți facă rezerve de apă pentru joi, Nova Apaserv: ”Ne cerem scuze față de abonați!”

astăzi, 15:46

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Bulevardul M...

Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”

astăzi, 14:45

Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...

PPC Energie, un furnizor care asigură energie pentru orice

astăzi, 14:42

PPC Energie este furnizorul de energie electrică și gaze naturale dedicat în a răspunde nevoilor clientului de astăzi, preocupat de economisirea energiei, eficiență și sustenabilitate. Cu...