Incredibila poveste a unui botoşănean! Apt medical pe timp de război şi inapt pe timp de pace!

Incredibila poveste a unui botoşănean! Apt medical pe timp de război şi inapt pe timp de pace!

   EVZ.ro

    Ionuţ Amarandei s-a înrolat în 2007, cu dorinţa de a lupta în războiul din Afganistan. A fost tratat ca un cărăuş până când coloana vertebrală a cedat. În 2010 a suferit o semiparalizie. În loc să-l ajute cu o mică pensie pentru tratament, spune el, şefii MApN l-au aruncat ca pe un inamic.

 Visul copilăriei lui Ionuţ Amarandei (30 de ani), petrecute pe străzile pustii din Botoşani, când credea că militarii sunt fraţi la bine şi la rău, s-a spulberat la 26 de ani, când - soldat fiind- s-a ales, de la echipamentul de 40 de kg care i se punea în spate, cu o hernie de disc severă care i-a afectat coloana.

Camarazii, povesteşte el, l-au ignorat, iar "superiorii mă numesc şi acum un mincinos care vrea să înşele Armata ca să primeasc o pensie de boală, adica imensa sumă de 1.000 de lei pe lună". I-au spus că se plânge ca o femeie, a fost trecut în rezervă în 2011 şi apoi lăsat să se lupte singur cu boala cu care s-a ales în timp ce servea ţara.

Legenda care spune că în Armată nimeni nu este abandonat, a fost uitată de şefii Apărării Naţionale (MApN) în cazul tânărului din Botoşani.

Antrenat să se lupte cu talibanii în Afganistan

Din 2011, după patru ani de militărie şi două operaţii de hernie de disc, Ionuţ a ajuns în situaţia de a nu mai putea dormi normal, iar uneori nici nu poate sta în picioare.

Nici nu poate munci, aşa că a ajuns fără venituri. Pentru a-şi apăra drepturile, a dat în judecată MApN cerând să-i fie prelungit contractul. Armata s-a apărat, susţinând că soldatul nu i-a anunţat că doreşte un nou contract. Ionuţ Amarandei s-a înrolat, în baza unui contract de patru ani, în 2007.

După cele trei luni de antrenament la Făgăraş a fost repartizat la Unitatea Militară 02110 din Bistriţa.

"Aici se pregătesc soldaţii şi ofiţerii care apoi urmează să fie trimişi în Afganistan", spune Ionuţ.

Postul său a fost de pistolar - servant trei la aruncătorul de rachete de 82 de mm.

"Trebuia să car în spate placa de tragere a aruncătorului, care are 18 kg, plus echipamentul şi armamentul din dotare, peste 15 kg", calculează tânărul.

A aflat din cărţi adevărul

Timp de peste doi ani a mărşăluit, zilnic, 14 km cu 40 de kg în spate, fără să se plângă.

"Dar eu nu am vrut să mă îmbolnăvesc, să ajung să numi mai simt uneori spatele şi un picior, ca şi cum aş fi paralizat", explică Ionuţ.

Disperat că nu îl ajută nimeni, a început să citească lucrări de specialitate, manualele Armatei, şi a aflat că echipamentul pe care îl căra el în spate trebuia să fie transportat cu măgarul sau cu TAB-ul.

Acesta ne-a descris o parte din tratamentul "camaraderesc" la care a fost supus timp de un an.

Apt medical doar pe timp de război, inapt pe timp de pace

Reprezentanţii Armatei ne-au transmis că Ionuţ Amarandei nu poate să aibă dreptate din moment ce a pierdut ambele procese cu MApN (în unul a cerut reîncadrarea, în al doilea daune de 500.000 de lei).

 "Eu vreau să-l cred şi să-l putem ajuta pe acest tânăr, dar nu văd cum, când el nici nu a cerut în 2011 prelungirea contractului", ne-a explicat Constantin Spînu (foto), purtătorul de cuvânt al MApN.

 Ionuţ Amarandei se apără, răspunzând că superiorii nu i-au spus că se schimbase legea şi el trebuia să înainteze o solicitare de prelungire.

În răspunsul primit de la Armată, ni se precizează că botoşăneanul a fost apt medical înainte de înrolare:"A fost angajat între 25 iunie 2007 – 24 iunie 2011, în calitate de gradat profesionist. În ambele situaţii, domnul Amarandei a fost apt din punct de vedere medical, la data angajării".

Citeşte mai mult pe EVZ.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
305

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
340

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
282

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...