Incredibil: Metoda „pădurii otrăvite” sau cum sunt uscați intenționat copacii pentru tăieri accidentale!

Este o practică interzisă, care poate duce la uscarea în timp scurt – două-trei luni – a copacilor altfel sănătoși, cu riscul ridicat al răspândirii insectelor dăunătoare și a efectelor nocive pe arii extinse.

Metoda de uscare intenționată a copacilor, în vederea tăierii, într-o pădure proprietate privată din Suceava, a fost depistată în mod atipic de către Garda Forestieră: s-a întâmplat nu după o sesizare, ci într-o acțiune de aprobare de tăieri accidentale de arbori – peste cota anuală de tăiere – solicitată chiar de către Ocolul Silvic administrator al pădurii.

Într-o pădure deținută de un proprietar privat din comuna Moldovița, aministrată de Ocolul Silvic privat Bucovina, din Câmpulung Moldovenesc, Garda Forestieră Suceava a depistat recent mai multe „nade feromonale” – momeli cu substanțe chimice similare hormonilor degajați de insecte dăunătoare, pentru atragerea altora – amplasate pe copaci sănătoși.

Este o practică interzisă, care poate duce la uscarea în timp scurt – două-trei luni – a copacilor altfel sănătoși, cu riscul ridicat al răspândirii insectelor dăunătoare și a efectelor nocive pe arii extinse.

„În momentul în care apar atacuri de insecte și uscări în masă ale pădurii, se poate solicita tăierea legală de volume mari de masă lemnoasă”, au menționat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, spune pentru Europa Liberă că descoperirea făcută la Moldovița a fost oarecum neașteptată.

„Situația a fost identificată nu la un control, ci la o verificare de aprobare a avizelor de valorificare a masei lemnoase, din categoria produse accidentale, o verificare aproape standard”, subliniază inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava.


(Copac în interiorul căruia a fost amplasat un pliculeț cu substanțe chimie pentru a atrage insecte dăunătoare)

Instituția a fost chemată la fața locului chiar de Ocolul Silvic privat Bucovina, pentru a verifica documentele de punere în valoare (AVP) a câteva sute de metri cubi de copaci uscați, care urmau să fie incluse la „produse accidentale.”

Asta îi face pe inspectori să creadă că Ocolul Silvic nu a știut despre amplasarea pliculețelor pe arbori, lucru interzis de legislația și regulamentele silvice.

„Cred că Ocolul Silvic a fost prins pe picior greșit”, spune Mihai Gășpărel. Este „ilogic” din punctul său de vedere ca inspectorii să fie chemați cu bună știință de către Ocol în contextul dat.

Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava suspectează că infestarea pădurii a fost una intenționată, ceea ce ar reprezenta, potrivit lor, „un atentat la siguranța națională.”

Mai exact, pe mai mulți arbori au fost găsite plicuri cu feromoni încrustate în scoarța copacilor. Atrase la copacii respectivi, insectele intră în scoarță, iar în două-trei luni arborele se ususcă și există riscul răspândirii insectelor și la alți copaci, de asemenea sănătoși.

Ar fi vorba de gândacii tipografi de scoarță – (Ips typographus) cunoscuți și ca ipide. Aceștia au afectat suprafețe importante de păduri, inclusiv din Europa, și amenință și pădurile din România.

Material complet pe Europa Liberă...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plan Roșu în serviciile de urgență din România. Legătura cu NATO!

astăzi, 13:58

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Iași, Dr. Angelica Hristea, a confirmat pentru presa locală că în perioada 19-21 septembrie va fi testată capacitatea de reacție a angajațilo...

Poliția vrea să-și cerceteze angajații care strică imaginea instituției prin postări pe Facebook. ”E o vânătoare de vrăjitoare!”

astăzi, 13:12

Polițiștii care prejudiciază imaginea instituției prin intervenții publice sau postări pe rețelele sociale vor fi cercetați și pot fi sancționați disciplinar, reiese dintr-un document inter...

Imagini cu pompierii botoșăneni care sunt în drum spre Galați să ajute victimele inundațiilor! (foto)

astăzi, 12:38

32 de pompieri de la toate subunitățile I.S.U. Botoșani, au plecat, în urmă cu puțin timp, spre zonele afectate de inundații din județul Galați. Alături de colegii din alte 24 de ins...