INCONSTIENTA SAU NEGLIJENTA? Vorona se intoarce in Evul Mediu

INCONSTIENTA SAU NEGLIJENTA? Vorona se intoarce in Evul Mediu

 Analize medicale efectuate intr-o sala de clasa din Vorona  

Intr-o tara europeana a anului 2008, inca se mai practica medicina la nivelul Evului Mediu!

Se intampla in comuna Vorona, unde cadrelor didactice li s-au recoltat probe de sange intr-un laborator de fizica al liceului Stefan cel Mare si Sfant. Norocul dascalilor, care riscau astfel sa se imbolnaveasca, a fost ca unul dintre angajati a reclamat situatia la ASP. Responasabilii din Sanatate au fost socati de ce au gasit la fata locului.

Mai grav este ca cea care recolta probe de sange este o asistenta care pretinde ca are 25 de ani experienta si ca lucreaza la un spital din Gura Humorului. In aceste conditii, celor 70 de angajati ai instutitiei li s-au recoltat probe de sange si urina.

O banca in care sta de obicei un elev era pe post de suport pentru eprubetele cu probe, iar laboratorul de fizica devenise ad-hoc laborator de analize. Resturile erau aruncate intr-un sac menajer, iar vata, asa-zis sterila, era tinuta intr-o cutie de inghetata! De toate aceste ustensile avea grija o asa-zisa asistenta, care sustine ca are 25 de ani vechime si ca lucreaza la un spital din, culmea, Gura Humorului.

Desi era cea care preleva probe, femeia nu s-a simtit deloc vinovata. Reprezentantii Atutoritatii de Sanatate Publica si cei ai Inspectiei Sanitare au fost efectiv socati de ce au gasit la Vorona.

Nu numai sanatatea dascalilor a fost pusa grav in pericol, ci si cea a elevilor. Ce garantie ai ca se face o analiza de calitate aici? Plus de asta, se afla pe masa unui copilas. Poate copilasul respectiv sa se imbolnaveasca de hepatita sau de alta boala, a declarat Gabriel Oprisanu, director ASP.

Potrivit inspectorilor sanitari, vina apartine atat conducerii institutiei, cat si celor care prestau aceste servicii medicale, adica laboratorul de analize Moldomedica din Gura Humorului. Conducerea institutiei de invatamant a semnat un contract de asigurari de sanatate cu societatea Omniasig, firma care, la randul ei, avea contract cu acest laborator din judetul vecin. Asta in ciuda faptului ca si in Botosani exista un laborator ce poarta acest nume. Insa directorul scolii nu se considera vinovat si da vina pe cei care s-au angajat sa faca analizele.

Chiar daca acesta a semnat un contract, in care se preciza ca asiguratorul nu raspunde de calitatea actului. Analizele pentru un singur angajat costa 300 de lei, bani ce sunt asigurati de la bugetul local.

Socanta este si atitudinea primarului din Vorona, care nu considera ca ceea ce s-a intamplat la liceul din comuna este o problema grava!

Din fericire, nu s-a intamplat nimic grav, decat atat ca, in cadrul unui contract de asigurare a controlului periodic pe linie de medicina muncii, cei care au contract sa asigure aceste servicii nu au asigurat conditiile de igiena prevazute de lege, a declarat Aurel Stefan..

Mai mult, primarul era mai degraba preocupat sa afle cine a sesizat autoritatile.

Si, pana la urma, cine a chemat ASP-ul? Daca as fi stiut nu se mai ajungea aici, adica curmam noi situatia pe moment, a spus Aurel Stefan, primarul comunei Vorona.

Cert este ca inspectorii sanitari nu au dat dovada de clementa si au aplicat amenzi atat conducerii scolii, cat si laboratorului de analize: cate 4.000 de lei fiecare.

Vor fi sanctionati reprezentantul legal al societatii care efectua aceasta manopera medicala intr-un spatiu necorespunzator si nefiind autorizat pentru aceasta activitate, si directorul scolii, a declarat Mihai Alexandru, directorul Inspectiei Sanitare de Stat.

Reprezentantii laboraturului de analize din Gura Humorului au refuzat sa vorbeasca cu presa.

Subiectul a fost prezentat, vineri, si in cadrul Stirilor TELE M!

Vezi imagini pe www.telembt.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
2

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
125

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
104

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...