Incendii izbucnite din cauza coşurilor de fum

Incendii izbucnite din cauza coşurilor de fum
Ziua de 10 decembrie a fost una de foc pentru pompierii botoşăneni, solicitaţi să intervină la 28 de situaţii de urgenţă. Între orele 7.00 şi 21.00, botoşănenii au cerut ajutorul salvatorilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani pentru că le-au luat foc acoperişurile locuinţelor, au rămas înzăpeziţi ori erau bolnavi şi aveau nevoie de asistenţă medicală de urgenţă.

În ciuda condiţiilor de iarnă, pompierii au intervenit prompt, fiind salvate 30 persoane şi bunuri materiale în valoare de 70.000 lei.
 
Două incendii izbucnite din cauza coşurilor de fum
 
Au vrut să-şi încălzească locuinţele şi au făcut focul, dar nu s-au asigurat că au coşurile de fum curăţate de funingine sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor. Căldura radiată sau scânteile sărite din coşurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins materialele combustibile (grinzi, bârne, astereala) ale acoperişurilor a două locuinţe aparţinând unor cetăţeni din Havârna şi Româneşti.
         
Pompierii au intervenit prompt şi au reuşit să stingă incendiile înainte de a se înregistra pagube însemnate. Au fost salvate bunuri materiale în valoare de 70.000 lei.
         
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani, în sezonul rece.
           
Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
25

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
859

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...

Lovitură grea pentru FC Botoșani: Ce pedeapsă a primit Andone după meciul cu Dinamo!

astăzi, 08:34
394

Antrenorul FC Botoșani a primit două etape de suspendare după scandalul din meciul cu Dinamo.Antrenorul Bogdan Andone a fost nemulțumit de arbitrajul lui George Găman și a cedat nervos &icir...