Inca o zi libera in Codul Muncii? Senatorii propun 10 mai ca sarbatoare legala

Inca o zi libera in Codul Muncii? Senatorii propun 10 mai ca sarbatoare legala
Ziua de 10 mai ar putea deveni sarbatoare nationala, in care se va sarbatori "Independenta Nationala a Romaniei", potrivit unui proiect de act normativ inregistrat la Senat.

Astfel, potrivit propunerii legislative privind consacrarea zilei de 10 Mai – Ziua independentei ca sarbatoare nationala, romanii ar putea beneficia de inca o sarbatoare legala, pe langa cele deja prevazute in Codul Muncii, si anume:

• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• Adormirea Maicii Domnului;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun.


In plus fata de acestea, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de "doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine".

"Importanta zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covarsitoare, ea fiind alaturi de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 si 22 Decembrie 1989 unui dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua nationala a Romaniei pana la data de 31 decembrie 1947", sustin initiatorii propunerii legislative.

In acelasi timp, pe Ordinea de Zi a Camerei Deputatilor se afla, inca din ultima sesiune parlamentara, doua propuneri legislative de modificare a Codului Muncii privind declararea zilelor de 24 ianuarie si 30 noiembrie ca sarbatori legale, in care nu se lucreaza. Una dintre legi a fost adoptata de Senat in iunie 2010. In forma adoptata de senatori, doar ziua de 24 ianuarie era introdusa intre zilele de sarbatoare legala, intre timp, deputatii propunand si declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala, la sugestia Patriarhiei Romane.

Pe de alta parte, deputatii de la Comisia de munca nu sunt de acord cu introducerea altor doua sarbatori nationale, sustinand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare.

Totusi, Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11). Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu 5 astfel de zile, scrie avocat.net.

De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

astăzi, 17:22
64

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
128

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
1392

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...