Înainte de alegeri, Guvernul împachetează un CADOU URIAŞ pentru baronii locali

Înainte de alegeri, Guvernul împachetează un CADOU URIAŞ pentru baronii locali
În prag de alegeri, Guvernul Ponta îşi pregăteşte terenul pentru a-şi mobiliza baronii locali. Printr-un amendament introdus în ultimul moment în legea privind abilitatea Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, Guvernul şi-a creat pârghiile pentru a tranfera, cu titlu gratuit, către autorităţile locale pachete de acţiuni de la societăţile aflate în portofoliul Departamentului pentru Energie. Deşi parlamentarii spun că propunerea vine de la Guvern, ministrul de resort susţine că iniţiativa nu-i aparţine. Punerea în practică a unei astfel de măsuri va face ca baronii locali, primari sau şefi de Consilii Judeţene, să aibă putere de decizie în cadrul societăţilor respective, să-şi numească oameni în Consiliul de Administraţie şi, implicit, să aibă un cuvânt de spus în cazul licitaţiilor. "Explicaţia politică este simplă, asta se urmăreşte: de a da un os pe care să-l roadă în an electoral autorităţile locale. Tu trebuie să te gândeşti la ţară, nu la baronii tăi. Dar în an electoral se face orice. Este încă o lovitură dată sistemului energetic", a acuzat, din opoziţie, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode. "Să privim cu bună credinţă orice acţiune a guvernului României", a replicat pesedistul Cosmin Necula.

În aproximativ două săptămâni, Parlamentul intră în vacanţă. Astfel, Guvernul se vede obligat să ceară Legislativului un proiect de lege prin care să-i stabilească în ce domenii are voie să emită ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare. În proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, adoptat deja de Senat, a apărut un amendament, pe ultima sută de metri, prin care Guvernul va putea, printr-o simplă ordonanţă, să transfere pachete de acţiuni din societăţile aflate în administrarea Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a autorităţilor locale.

"Reglementări privind transferul fără plată al unor pachete de acţiuni din proprietatea Statului Român şi din administrarea Ministerului Economiei prin Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a unor unităţi administrativ-teritoriale", se arată în amendamentul care introduce un domeniu în plus pentru emiterea ordonanţelor în vacanţa parlamentară.

La iniţiatori sunt trecuţi deputaţii jurişti PSD, PC şi UDMR. Cu toate acestea, ei arată înspre Guvern. "Nu este amendamentul nostru, a venit de la Guvern. Comisia doar şi l-a asumat" a precizat, întrebat de gândul, preşedintele comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciucă.

"Nu Departamentul pentru energie a cerut aşa ceva. Nu era nevoie de aşa ceva. Trebuie întrebat domnul Nicolicea (n.r.- ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul)", a apără ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, contactat de gândul.info.

Deşi în explicaţia oficială a amendamentului se dau exemplele ELCEN Constanţa şi ELCEN Bucureşti, în formularea adoptată de deputaţii jurişti nu se menţionează companiile vizate. Concret, printr-o simplă decizie a Guvernului vor putea fi cedate acţiuni, de la 1% până la 100%, de la toate societăţile energetice către autorităţile locale, totul cu titlu gratuit.

Proiectul a fost deocamdată retrimis la comisia juridică, pentru o săptămână, după protestele deputaţilor PDL şi PNL.

gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cătălin Flutur, între Asociație Antidrog și confruntarea televizată cu Cosmin Andrei! „M-am spovedit o dată...” (video)

astăzi, 17:41
8

În cadrul conferinței, liberalul a vorbit despre o asociație pe care a înființat-o cu scopul de a combate consumul de droguri. La acest eveniment au mai participat și membri ai PNL Bot...

Durere în familia unui tânăr de 15 ani din Botoșani: acesta luptă pentru viață după ce a fost la un pas de înec! (Video)

astăzi, 17:22
259

Vremea din ce în ce mai caldă îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca acest lucru să se facă doar în...

Mercedes de peste 110.000 lei furat din Spania, oprit în Vama Stânca!

astăzi, 15:54
72

S-a întâmplat pe 2 iunie, în jurul orei 12:00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași. Un bărbat de 59 de ani s-a prezentat pentru efectuarea formali...