In sprijinul dumneavoastra: Cum procedati pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului, dupa ultimele reglementari!

Mamele cu venituri mari pot depune actele pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, mai mare de 600 de lei, cat se acorda pana anul trecut.

Femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa mearga la Directia de Asistenta Sociala a Primariei. In schimb, cele care sunt deja in plata se pot adresa Agentiei de Prestatii Sociale, fosta Directie de Munca.

Normele de aplicare ale noii legi nu sunt inca foarte clare nici pentru functionarii care primesc dosarele. Ei au fost informati ca parintii trebuie sa completeze o cerere pentru a beneficia de indemnizatie mai mare, sa depuna o copie dupa buletin, dupa certificatul de nastere al copilului si sa aduca de la serviciu o adeverinta cu veniturile nete pe ultimele 12 luni. Nu este nevoie de formulare tipizate la dosar.

Daca veniturile din ultimele 12 luni anterioare nasterii provin de la mai multi angajatori, este nevoie de o adeverinta vizata de Agentiile fiscale pentru a arata ca veniturile au fost impozate.

Daca reusiti sa depuneti dosarul pana in data de 15 ianuarie, ar urma sa primiti indemnizatia marita chiar din februarie. In caz contrar, veti primi banii retroactiv.

 Conform noii legi, de la 1 ianuarie 2009, mama sau tatal, poate primi 85% din veniturile nete obtinute in ultimele 12 luni dinaintea nasterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei si nici mai putin de 600 de lei.

Guvernul Boc a plafonat indemnizatia la nu mai mult de trei salarii medii pe economie, pentru a economisi la bugetul de stat circa 150 milioane euro.

La stabilirea indemnizatiei vor fi luate in calcul toate veniturile realizate de persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit si cuprinse in Codul fiscal.

Pana acum suma era uniforma: 600 de lei.

Masura a fost luata pentru incurajarea femeilor de cariera sa aiba copii si sa ramana cu ei acasa timp de doi ani, dupa cum declara fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...