In România, mita se cere cu piciorul pe sub masă

In România, mita se cere cu piciorul pe sub masă
Ambasadorul francez Henri Paul a descris cum oficialii români le cer mită investitorilor!Oficialii români le cer investitorilor străini mită, făcându-le semne aluzive pe sub masă.

Modalităţile prin care au­torităţile române îÅŸi comunică do­rinÅ£a de a primi mită au fost descrise de ambasadorul francez la BucureÅŸti, Henri Paul, care a răspuns în mod clar "Da" atunci când a fost întrebat dacă investitorilor francezi li s-a ce­rut mită în România. "(Oamenii de afaceri francezi – n.r.) mi-au spus  ce a spus ambasadorul american. Adi­­că mi-au spus că au existat cazuri de corupÅ£ie", a relatat ambasadorul, într-un interviu acordat Mediafax.

"Ce­­reri explicite de mită?", a întrebat re­­porterul. "Da", a răspuns oficialul, iar apoi, întrebat din partea cui au ve­nit aceste cereri, ambasadorul fran­cez a explicat: "Au fost propuneri alu­­zive/discrete («appels du pied»), ÅŸtiÅ£i cum se face". "Cu piciorul?", a re­venit întrebarea reporterului, după care Henri Paul a confirmat ÅŸi a exemplificat cu un semn cu piciorul fă­cut pe sub masă. "VreÅ£i să spuneÅ£i semne", a insistat reporterul. "Da, semne. Iar eu le-am spus: «UitaÅ£i, mergeÅ£i ÅŸi spuneÅ£i asta la poliÅ£ie. DuceÅ£i-vă ÅŸi adresaÅ£i-vă justiÅ£iei. Eu nu sunt nici poliÅ£ia, nici justiÅ£ia»", a răs­puns ambasadorul francez.

"FranÅ£a a semnat toate con­ven­Å£iile internaÅ£ionale contra spălării ba­ni­lor, contra traficului... Deci, noi nu dăm niciodată mită. Niciodată. Nu putem. Nu este deontologia între­prin­derilor franceze. Întreprinderile franceze care au venit în România vor să fie exemplare. Åži sunt exemplare", a susÅ£inut acesta. "V-am spus ÅŸi repet: nu sunt eu poliÅ£ia ÅŸi nici jus­tiÅ£ia. Însă în orice caz, cred că am­ba­sa­dorul american a fost foarte curajos să spună acest lucru. Åži mai cred că este foarte bine că a spus. ÅžtiÅ£i, e mult mai uÅŸor pentru el decât pentru mine să spună asta", a explicat diplomatul francez.

Despre mita cerută de oficialii ro­mâni a vorbit ÅŸi ambasadorul SUA la BucureÅŸti, Mark Gitenstein, care a de­clarat că fiecare dintre predecesorii săi din ultimii 15 ani a primit plângeri din partea companiilor ame­ricane despre acte de corupÅ£ie. "Fie­care ambasador care a fost aici – pro­ba­bil în ultimii 15 ani – ÅŸtie de astfel de alegaÅ£ii . Este o preocupare majoră, iar companiile americane se plâng de acest lucru de 15 ani", a spus Gi­ten­stein. Nici ambasadorul american nu a dat nume, însă a precizat că "cele mai mari preocupări ale companiilor americane sunt legate de deciziile ministeriale ÅŸi licitaÅ£ii în mod special", unde oamenii de afaceri au sentimentul că "acestea sunt câÅŸtigate de competitori, pentru că au făcut ceva nepotrivit", scrie Jurnalul.ro.

Anterior ambasadorului american, ÅŸi investitorii britanici s-au plâns că până ÅŸi activităţile curente din România sunt afectate de corupÅ£ie. "Cred că este scandalos să trebuiască să dai mită pentru un doctor. Este inacceptabil ca pentru acÅ£iunile de rutină să fie nevoie să dai mită", a declarat Raymond Breden, noul pre­ÅŸe­dinte al Camerei de ComerÅ£ Ro­mâno-Britanice (British Roma­nian Chamber of Commerce, BRCC). De asemenea, el a afirmat că primeÅŸte plângeri din partea membrilor BRCC pri­vind cazuri de corupÅ£ie în România ÅŸi că nivelul corupÅ£iei nu s-a schimbat în ultimii ani, dar că a sufe­rit unele modificări. Dacă până la sfâr­ÅŸitul lui 2006 era solicitată mită pentru introducerea în Å£ară a unor pro­duse, după 2007 cazurile de co­rup­Å£ie au loc cel mai des la procedu­rile de achiziÅ£ii publice. Cele două mari zone de corupÅ£ie din România sunt legate de proiectele de investiÅ£ii pu­blice, care implică sume mari de bani, ÅŸi, a doua, de  rutină, precum vizita la un doctor.

În toamna anului trecut, cancelarul german Angela Merkel, aflat în vi­zită la BucureÅŸti, a pus pe tapet un subiect asupra căruia i-au atras atenÅ£ia investitorii germani din Ro­mânia.

"Cancelarul Merkel a spus că fir­mele germane sunt preocupate de fap­tul că procedurile de achiziÅ£ie pu­blică nu sunt transpa­rente. Oficialul a arătat că investitorii sunt preocupaÅ£i de modul în care sunt atribuite contracte publice", au relatat surse parti­ci­pante la discuÅ£iile pe care Merkel le-a avut la BucureÅŸti. "NiÅŸte proceduri transparente, clare, privind condiÅ£iile juridice promovează investiÅ£iile în Å£ara dumnea­voastră, a spus ÅŸi An­gela Merkel la finalul întâlnirii cu pre­mierul Boc. AcelaÅŸi mesaj l-a trans­mis cancelarul german ÅŸi după dis­cuÅ£iile cu preÅŸedintele Băsescu: Jus­tiÅ£ia, transparenÅ£a sunt importan­te pentru investitorii germani", a spus Merkel, citată de Jurnalul.ro.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
4

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
52

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
54

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...