In ce situatii soferii pot fi opriti in trafic de catre politie si ce documente trebuie sa aiba asupra lor

Politistii sunt imputerniciti, conform actelor normative aflate in vigoare, sa opreasca soferii in trafic in anumite situatii. Ba mai mult, acestia pot chiar sa verifice masinile si identitatea pasagerilor, daca au motive intemeiate sa o faca. In acelasi timp, daca sunt opriti pe dreapta, conducatorii auto sunt obligati sa aiba asupra lor o serie de documente a caror lipsa se sanctioneaza cu amenda.

Situatiile in care politistii pot sa opreasca soferii in trafic sunt prevazute in Regulamentul pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, ne informează Avocatnet.ro.

Conform acestul act normativ, politistii rutieri si cei de frontiera pot sa opreasca masinile pe drumurile publice dupa cum urmeaza:

-atunci cand sunt constatate incalcari ale normelor rutiere;
-in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala;
-pentru verificarea detinerii de catre soferi a documentelor prevazute de lege.

"Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege", stabileste regulamentul.

Atentie! Oprirea masinilor este permisa chiar si in conditiile producerii de calamitati naturale, dezastre sau alte situatii care pot pune in pericol siguranta circulatiei.

Masinile pot fi oprite, de obicei, in afara partii carosabile. Daca acest lucru nu este posibil, atunci oprirea se face cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament, langa bordura ori in spatiile de parcare, iar noaptea, cu prioritate, in locuri iluminate.

"Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabila ca urmare a semnalului de oprire efectuat de catre politist in locurile in care vizibilitatea este redusa sub 50 m", scrie in act.

Dupa oprirea autoturismului, soferul trebuie sa ramana inauntru, cu mainile pe volan, si sa respecte indicatiile date de politist. Totodata, pasagerii nu trebuie sa deschida portierele.

Conducatorii auto trebuie sa aiba asupra lor mai multe documente

Atunci cand sunt opriti in trafic de catre politistii rutieri sau cei de frontiera, soferii trebuie sa aiba asupra lor o serie intreaga de documente.

Astfel, conform Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, conducatorii de autovehicule si tramvaie sunt obligati sa aiba la ei actul de identitate, permisul auto, certificatul de inmatriculare/inregistrare si, daca este cazul, atestatul profesional.

In acelasi timp, acestia trebuia sa aiba asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, rovinieta si dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice. In plus, cei care transporta marfuri sau produse periculoase mai trebuie sa aiba si documentele de transport prevazute de lege.

"Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie", scrie in Codul rutier.

Lipsa politei RCA, potrivit Codului rutier, este echivalenta cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare/inregistrare. Iar conducerea vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic sau a caror ITP este expirata se sanctioneaza cu 9-20 de puncte-amenda si retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare.

In general, soferii care n-au asupra lor documentele prevazute de lege risca sa fie sanctionati cu 6-8 puncte-amenda.
In afara de documente, Codul rutier mai stabileste ca politistii au dreptul sa verifice masinile si identitatea pasagerilor: "In exercitarea atributiilor care ii revin, politistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in interiorul acestuia atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala".

Important! Daca refuza sa inmaneze actul de identitate, permisul auto, certificatul de inmatriculare/inregistrare si celelalte documente prevazute de lege, soferii pot primi 6-8 puncte-amenda si patru puncte de penalizare. Acelasi lucru il patesc si cei care refuza verificarea masinii.

Nota: Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel ca de la 1 ianuarie 2015 acesta este egal cu 97,5 lei. Atentie, insa, deoarece cuantumul va creste din nou incepand cu data de 1 iulie 2015.

Procesul-verbal de contraventie poate fi atacat in 15 zile de la comunicare

Politistii rutieri si cei de frontiera sunt imputerniciti sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, caz in care se incheie un proces-verbal de contraventie.

Potrivit Codului rutier, impotriva acestuia se poate depune o plangere, in cel mult 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta soferului.

"Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti", scrie in actul normativ amintit.

De retinut este ca hotararea judecatoreasca prin care plangerea soferului se solutioneaza este definitiva si irevocabila. Hotararea, precum si procesul-verbal de contraventie neatacat in termenul legal, constituie titluri executorii, fara a fi nevoie de indeplinirea unei alte formalitati.
 
Atentie! Daca instanta anuleaza procesul-verbal de contraventie, serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta soferului trebuie sa radieze din evidenta punctele de penalizare aplicate acestuia, daca este cazul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...