In ce conditii pot cere recalcularea pensiei persoanele care obtin venituri dupa pensionare

Persoanele care obtin venituri dupa data pensionarii pot solicita recalcularea pensiei, astfel incat cuantumul acesteia sa fie marit, stabileste legislatia aflata in vigoare in momentul de fata. In acest sens, pensionarii pot sa se adreseze in orice moment unei singure autoritati.

Pensia poate fi recalculata, in anumite situatii, chiar daca aceasta deja a fost stabilita, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, persoanele care primesc pensia pentru limita de varsta si care obtin venituri dupa iesirea la pensie pot cere o recalculare. "Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii", scrie in actul normativ mentionat.

Recalcularea poate fi ceruta oricand dupa iesirea la pensie, potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, daca persoana in cauza obtine venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale. Concret, legea nu impune realizarea unui stagiu minim de cotizare (dupa pensionare) pentru solicitarea recalcularii, iar acest lucru poate fi facut dupa fiecare stagiu.

Cererea de recalculare se obtine de la casele teritoriale de pensii si se depune tot acolo. In afara de acest formular (al carui model il gasiti anexat la articol), mai trebuie depuse un cupon de pensie, o copie a cartii de identitate si actele doveditoare in baza carora se cere recalcularea.

De asemenea, recalcularea se mai poate face, asa cum este prevazut in Legea pensiilor si in normele sale de aplicare, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei sau prin depunerea de documente suplimentare care nu exista la dosar, dar care influenteaza cuantumul acesteia.

In urma recalcularii, noul cuantum al pensiei este acordat incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

Atentie! Orice schimbare in situatia proprie care duce la modificarea conditiilor in functie de care s-a stabilit sau se plateste pensia trebuie comunicata casei teritoriale de pensii in maximum 15 zile.

Mai multe categorii de persoane pot cumula pensia cu salariul

In prezent, conform Legii nr. 263/2010, mai multe categorii de persoane pot sa cumuleze pensia cu venituri pentru care plata CAS este obligatorie. Mai exact, este vorba de:

-pensionarii pentru limita de varsta;
-nevazatorii;
-pensionarii de invaliditate (gradul III) si copiii pensionari de urmas incadrati in gradul III de invaliditate;
-copiii pensionari de urmas, pana la 16 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, pana la cel mult 26 de ani.

Totodata, sotul supravietuitor care beneficiaza de pensia de urmas poate s-o cumuleze cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut.

Bugetarii nu mai au plafon la cumularea pensiei cu salariul

In toamna anului trecut, plafonul pentru cumularea pensiei cu veniturile salariale obtinute in autoritatile si institutiile publice a fost eliminat.

Potrivit vechilor reglementari, cumulul pensiei nete cu veniturile salariale putea fi facut atat timp cat nu era depasit nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Citeste material complet pe Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:00

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

astăzi, 19:20

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...

Valeriu Iftime, PNL: „Stau și mă întreb: Totuși, cine a condus județul ăsta?” (Video)

astăzi, 18:45

„Una din întrebări a fost direcția în care se îndraptă județul Botoșani, dacă este una bună sau greșită. Sigur că e neplăcut să afli că 80% dintre botoșăneni spu...