În aprilie au crescut salariile medii cu echivalentul a patru pâini

În aprilie au crescut salariile medii cu echivalentul a patru pâini

În luna aprilie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2021, ceea ce a ar fi permis celor care primesc salariul mediu să cumpere câteva pâini în plus.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 lei în luna aprilie 2021, în creştere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%), valorile cele mai mari fiind înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (8.671 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.790 lei), conform datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna aprilie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2021.

În luna aprilie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Raportat la luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.

Peste 70% dintre români sunt plătiți însă cu salariul minim pe economie, care nu a suferit modificări.

 

Spune-ne opinia ta