Împrumut de 42 de milioane de lei aprobat de consilierii locali după lungi discuții!

Împrumut de 42 de milioane de lei aprobat de consilierii locali după lungi discuții!
Contractarea unui nou credit de către Primăria Botoșani a stârnit reacții diverse în rândul consilierilor locali, o parte dintre aceștia criticând condițiile în care municipalitatea vrea să ia acest credit, arătând-se deranjați și de faptul că nu au fost consultați și nu au făcut parte din comisia de negociere.

“Dobânda de 7,5% nu înțeleg de ce trebuie să fie atât de împovărătoare. Negociem comision de acordare de 1%. Doamne ferește. Nici nu știu de cuvinte să folosesc. E o sumă colosală.", a spus Gheorghe Iavorenciuc.

Primarul Ovidiu Portariuc a ținut să le explice aleșilor municipali că acest împrumut este necesar pentru continuarea proiectelor deja începute în municipiul Botoșani, iar contractarea acetuia se face în condiții avantajoase de la o instituție a Băncii Mondiale, în condițiile în care în țară nicio bancă comercială nu a vrut să îl acorde.

“Noi suntem în situația în care avem un proiect pe termoficare aproape blocat pentru că a fost angajat la momentul respectiv fără a avea o sursă de finanțare. Trebuie făcute plățile către constructori, altfel riscăm să rămânem cu rețele de termoficare suspendate. Noi trebuie să continuăm lucrările pe rețele (... ). Să punem un termen de trei-patru zile în care toți cei care au de adus amendamente sau propuneri la acest contract să le aducă la Primărie, le trimitem în formă finală către consultant că dacă începem un proces de corespondență și peste o săptămână vine cineva că mai are o propunere și nu ajungem la nicio concluzie. Suntem într-o perioadă în care nu se acordă finanțări nicăieri, avem șansa ca IFC-ul să se îndrepte către noi, să fim prima municipalitate din România finanțată în niște condiții de criză economică, ne acordă niște condiții mai mult decât favorabile și nu văd de ce trebuie să mai creem două-trei comisii, să mai negociem de trei ori. Trebuie să fim atenți ce facem pentru că nu aș vrea să pierdem un partener de rangul acesta și să umblăm după asta cu mâna întrinsă pe piața internă, după o bancă.", a explicat primarul Ovidiu Portariuc.

Creditul are o valoare de 42 de milioane de lei, perioada de rambursare fiind de 12 ani.

Împrumutul ar urma să fie luat de la Inernational Finance Corporation, cu care municipalitatea a purtat deja mai multe runde de negocieri.

Banii vor fi folosiți pentru proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare și pentru parcul de agrement Cornișa.

După două ore de discuții, consilierii locali au aprobat, luni, contractarea aceste finanțări rambursabile, urmând ca într-o ședință ulterioară să aprobe contractul de împrumut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
307

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
443

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
574

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...