IMPRESIONANT: Povestea pictorului orb!

IMPRESIONANT: Povestea pictorului orb!
Va vine sa credeti ca tabloul prezentat in imagine este realizat de un barbat care nu vede nimic? Povestea lui, incredibila pentru multi, este pe cat de reala pe atat de impresionanta.

"Sansa" lui?

Ca nu a fost orb din nastere. Si-a pierdut vederea in 1991, la doar 24 de ani, in timp ce sapa alaturi de alti militari prin padurile Ucrainei in cautarea ramasitelor unui soldat rus disparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A pleznit cu tarnacopul o mina veche de 50 de ani si dintr-o data, lumina s-a stins pentru el. Nu si pasiunea pentru pictura, cu care se nascuse si care a continuat sa il macine.

Norocul lui?

Prietenii apropiati, care au simtit ca Dmitri Didorenko, eroul povestirii noastre, este in pragul disperarii si au incercat sa il ajute sa se obisnuiasca mai usor cu situatia. A fost rugat sa participe la vernisajul unei expozitii cu cateva dintre tablourile realizate inainte de a orbi. A acceptat si s-a bucurat de succes.

A fost o buna ocazie de a pune din nou mana mai intai pe un creion apoi pe o pensula, in amintirea zilelor de odinioara. La inceput tot ce reusea sa obtina erau mazgaleli de copil. Dupa sute de ore de antrenament, cu o perseverenta iesita din comun, eroul nostru a reusit sa astearna pe panza tot ceea ce imaginatia si talentul sau artistic teseau in mintea si in sufletul lui.

Dupa un an de munca acerba, a deschis prima sa expozitie cu lucrari noi, sub motto-ul "Chiar si drumurile lungi incep cu un mic pas".

Povestea trista a lui Dmitri si abnegatia sa i-au impresionat pe multi. O mare parte dintre cele 250 de tablouri pictate de el dupa ce si-a pierdut vederea au fost achizitionate de colectionari cunoscuti in Rusia dar si in strainatate.

"Cand privesc lucrarile lui Dmitri, ma rusinez de slabiciunile mele, ale noastre, ale tuturor celor care nu stim sa pretuim ceea ce avem. Ne plangem de nimicuri, ne autocompatimim, spunem ca viata nu e dreapta cu noi, deseori. Dmitri nu se plange, se straduieste doar sa se exprime prin pictura, cu ajutorul amintirilor sale. Amestecurile de culori, formele, luminile si umbrele pe care le picteaza vin din urma, dintr-o viata anterioara. Va dati seama ce performanta artistica este aceasta?", spune Valentina Mizgina, manager la Muzeul de Arta Kharkov.

In palmaresul lui Dmitri figureaza 14 expozitii individuale si 24 colective, organizate la muzee din Ucraina dar si in galeriiprivate din Boston, New York sau Osaka.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de colectare deșeuri electrice și electronice în municipiul Botoșani, iată care sunt punctele de colectare!

astăzi, 18:41
19

De ce să predai spre reciclare deșeurile de echipamente electrice?Deșeurile electrice și electronice conțin pe de-o parte substanțe periculoase pentru mediu și sănătate și pe de altă pa...

Botoșănean prins la ieșirea din oraș conducând fără permis o mașină cu numere false!

astăzi, 18:11
36

În cursul zilei de luni,29 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani –Biroul Rutier au oprit pe Șoseaua Iașului din municipiul Botoșani un autoturism condus...

Alexandra Huțu: „Pentru cinstirea veteranilor de război, continuăm și în acest an Concursul de eseuri „Eroul de lângă mine” (Foto)

astăzi, 17:20
39

Concursul este destinat elevilor botoșăneni și urmărește valorificarea și transmiterea experiențelor veteranilor de război botoșăneni și ale familiilor acestora în conștiința elevil...