IMPORTANT! Persoanele cu handicap pot primi îngrijiri și de la asistenți personali profesioniști!

Îngrijirile se pot acorda la domiciliul asistentului, iar toate costurile implicate sunt suportate de la bugetele locale. Adultul cu handicap nu va trebui să scoată niciun ban din buzunar pentru a beneficia de un astfel de asistent.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat care nu au unde locui, nu obțin venituri sau acestea sunt sub nivelul salariului mediu pe economie pot fi îngrijite de acum și de un asistent personal profesionist, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial. Îngrijirile se pot acorda la domiciliul asistentului, iar toate costurile implicate sunt suportate de la bugetele locale.

Potrivit Avocatnet.ro, Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevedea încă de la intrarea sa în vigoare, acum 11 ani, existența acestui tip de asistent personal. Însă în tot acest timp a existat doar pe hârtie, lipsind cu totul o reglementare pentru modul cum cineva poate să ajungă asistent profesionist pentru persoanele cu handicap. Practic, persoanele cu handicap puteau beneficia de îngrijiri doar de la un asistent personal, care poate să acorde asistență și îngrijire, dar nu la domiciliul propriu.

"Adultul cu handicap grav sau accentuat care nu dispune de spațiu de locuit, nu realizează venituri ori realizează venituri de până la nivelul salariului mediu pe economie poate beneficia de îngrijirea și protecția unui asistent personal profesionist", scrie în Legea nr. 448/2006. Așadar, cel care se află într-una dintre aceste trei situații poate să beneficieze acum de un asistent profesionist.

Adultul cu handicap nu va trebui să scoată niciun ban din buzunar pentru a beneficia de un astfel de asistent. Acesta din urmă va lucra cu contract de muncă la serviciile sociale publice sau private, iar sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrană, echipament, materiale igienico-sanitare, precum și sumele aferente acoperirii cheltuielilor de locuit vor veni de la bugetele locale.

"Acordarea  de îngrijire şi protecţie adultului cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist  reprezintă un serviciu social acordat pentru prevenirea instituționalizării, respectiv în vederea dezinstituționalizării", scrie în actul publicat joi.

Ca să beneficieze de îngrijire și protecție la asistentul personal profesionist, adultul cu handicap grav/accentuat ori reprezentantul său legal trebuie să facă o cerere. Aceasta va fi adresată serviciului public de asistență socială din subordinea autorității administrației publice locale în a cărei rază are domiciliul/reședința cel cu handicap. Iar pentru cei care se află în centre rezidențiale, cererea se va adresa către conducerea instituției respective.

Potrivit hotărârii, acordarea unui asistent personal profesionist se va putea face și din oficiu, nu doar în baza unei cereri. Actul nu prevede însă alte detalii la acest capitol, în sensul că nu se cere anexarea unor alte documente suplimentare ș.a.m.d.

"Asistentul maternal care are în plasament un copil cu handicap grav sau accentuat poate opta să devină asistent personal profesionist pentru copilul devenit tânăr. Opțiunea se poate exprima cu cel puțin 30 de zile înainte  de  încetarea  măsurii de protecție specială (...) cu condiția ca în termen de cel mult 6 luni de la exprimarea opțiunii să urmeze cursurile de calificare sau etapele procesului de  evaluare și certificare a competențelor profesionale ca asistent personal profesionist, finalizate cu certificat de calificare sau, după caz, cu certificat de competențe profesionale", mai prevede actul.

Notă: Deși hotărârea a intrat joi în vigoare, posibilitatea de a cere și de a obține un astfel de asistent nu va deveni efectivă decât în momentul în care s-au adoptat toate reglementările care privesc această profesie. Mai exact, după cum prevede proiectul, la 30 de zile de la data intrării sale în vigoare, alte seturi de norme mai trebuie adoptate și publicate pentru ca tot mecanismul să funcționeze.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI