Important: Executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti, ci de instanta

Guvernul a decis in sedinta de miercuri reinstituiea controlului judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita. Astfel, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate miercuri, pentru modificarea Codului de procedura civila, executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti. Competenta de a incuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti. Aceasta va efectua un control judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, arata Hotnews.

Potrivit Guvernului, pana in prezent, competenta de incuviintare a cererii de executare silita a apartinut executorilor judecatoresti. Aceasta atributie le-a fost acordata incepand cu anul 2014, in urma unei modificari aduse Codului de procedura civila prin Legea nr.138/2014.

Curtea Constitutionala a constatat, insa, recent ca declansarea executarii silite fara un controlul judecatoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garantiilor de impartialitate si independenta specifice numai instantelor judecatoresti. Totodata, Curtea Constitutionala a retinut ca incuviintarea executarii silite nu poate fi delegata executorului judecatoresc, acesta nefacand parte din autoritatea judecatoreasca.

Incuviintarea executarii silite constituie o etapa care isi pune amprenta asupra intregii proceduri de executare silita, precizeaza Guvernul.

Prin actul normativ adoptat, Guvernul a pus de acord dispozitiile Codului de procedura civila cu Constitutia Romaniei, precum si cu decizia Curtii Constitutionale, revenindu-se, practic, in privinta formalitatilor premergatoare declansarii executarii silite propriu-zise, la sistemul consacrat initial de noul Cod de procedura civila, anterior modificarii sale prin Legea nr. 138/2014.
De asemenea, se revine la sistemul instituit prin Codul de procedura civila, anterior amendarii sale prin Legea nr. 138/2014, si in ceea ce priveste regimul cailor de atac. Astfel, incheierea de admitere a cererii de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac. Raman insa aplicabile dispozitiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestatiei la executare, anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost daca fara indeplinirea conditiilor legale. De asemenea, incheierea de respingere a cererii de incuviintare a executarii silite poate fi atacata numai cu apel, exclusiv de creditor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adio, excepții de plata asigurărilor din România. Categoriile care ar putea intra în hora „asiguraților”!

astăzi, 09:32

Guvernul și-a propus să crească numărul de contributori la asigurările de sănătate, ținând cont că, în prezent, doar unul din 3 asigurați plătește CASS. Un număr de 8 categori...

SuperLiga: Un jucător de la FC Botoșani în echipa ideală a etapei a doua!

astăzi, 09:15

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat cel mai bun 11 al etapei a doua din SuperLiga. Printre jucătorii evidențiați se află și un component al echipei antrenate de Leo Grozavu. Iată cum ara...

Profesori botoșăneni în mobilitate Erasmus+ - Integrarea inteligenței artificiale (AI) în procesul de predare-învățare! (Foto)

astăzi, 08:56

În perioada 14- 19 iulie 2025 două cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești au participat la un program de formare profesională , finanțat prin programul Acreditarii Erasmus+ ...