IMNUL NAŢIONAL al României ar trebui schimbat, spun unii muzicieni

IMNUL NAŢIONAL al României ar trebui schimbat, spun unii muzicieni
Horia Moculescu consideră că România ar trebui să aibă un alt Imn Naţional. Şi nu este singurul susţinător al acestei idei. Dan Grigore şi Gheorghe Zamfir au declarat în "Ediţia Specială" de la Realitatea Tv, moderată de Dorin Chioţea, că Imnul Naţional ar trebui schimbat. Greii muzicii româneşti susţin în mod categoric schimbarea Imnului Naţional, considerând că originile noastre impun o notă mai optimistă.
 
Compozitorul Horia Moculescu spune că "Deşteaptă-te, române!" nu este un imn care să ne stârnească sentimente de patriotism.

"Este un cântec în tonalitate minoră, nu are niciun fel de sfredel spre inimă, 12 strofe scrise acum 150 de ani care nu sunt din strofele lui Garibaldi. Noi venim cu un cântec minor. Să fii mândru că eşti român, să-ţi manifeşti mândria că eşti român, trebuie să ajungem în situaţia asta. Am fost în 90. Am fost puţin până pe 13 iunie, da, noi am fost în situaţia asta să fim mândri că suntem români. Am pierdut această mândrie. Pe drept am pierdut-o. N-am mai meritat-o", a spus Moculescu.
 
"Ca imn, mi se pare patinat, vechi, trist, nu ăsta trebuie să fie imnul românilor. Era în perioada în care a fost scris, era o perioadă istorică în care aceasta era realitatea, trebuia să fie insuflată o anumită tărie de convingeri şi de caracter, a unei lupte naţionale, dar, ca imn, nu mi se pare că ăsta ar fi imnul care s-ar potrivi acum", spune Dan Grigore.
 
"Deşteaptă-te române" a devenit, imnul naţional al României din 1990, imediat după Revoluţie.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
10

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
503

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
668

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...