Îmbolnăvirile cu sindrom hemolitic uremic pun în alertă și autoritățile sanitare din Botoșani!

Îmbolnăvirile cu sindrom hemolitic uremic pun în alertă și autoritățile sanitare din Botoșani!
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani va trimite către unitățile spitalicești din județ o adresă cu măsurile care trebuie luate în cazul în care există suspiciuni sau se confirmă cazuri de copii cu sindrom hemolitic uremic.

După ce în țară au fost mai mulți copii diagnosticați cu acest sindrom, care a dus și la decese, Ministerul Sănătății a trimis la începutul acestei săptămâni o adresă către Direcțiile de Sănătate Publică privind măsurile care trebuie luate în cazul apariției unui astfel de diagnostic.

“Printr-o adresă a Ministerului Sănătății ni s-a transmis definiția de caz pentru sindromul hemolitic uremic și planul de măsuri pe care trebuie să îl luăm vizavi de un caz posibil, probabil sau confirmat. Vom trimite această adresă către Spitalul Județean, pentru Secția de Pediatrie și Boli Infecțioase, și la Spitalul Dorohoi, pentru Boli Infecțioase și Pediatrie. Ministerul Sănătății, prin Centrul național de supraveghere, combatere boli transmisibile are plan de supraveghere vizavi de toate bolile care sunt cu un impact asupra sănătății publice. Am cerut date de la spitale, și sindrom hemolitic uremic nu am avut, la Botoșani, nici în aceste două luni din 2016, nici în 2015, nici în 2014, iar în ceea ce privește infecția cu rotavirus au fost anul trecut 55 de cazuri cu diagnostic de laborator", a declarat medicul Ecaterina Chiahai, epidemiolog șef în cadrul DSP Botoșani.

Părinții sunt sfătuiți ca la cel mai mic semn de boală al copilului să se prezinte de urgență la medicul de familie sau la medicul specialist.
  

 

Spune-ne opinia ta