Ilustrul profesor Adrian Neculau s-a stins din viata!

Ilustrul profesor Adrian Neculau s-a stins din viata!
Adrian Neculau, profesor emerit la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, nascut in Ungureni, judetul Botosani, s-a stins din viata astazi, 21 decembrie, la Iasi.

Adrian Neculau s-a nascut pe 30 august 1938, in Ungureni, judetul Botosani. A fost psiholog, profesor universitar, initiator de scoala in psihologia sociala, fost prorector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", in perioada 1993-2000.

 A urmat scoala generala in comuna Ungureni, apoi Liceul "A.T. Laurian" din Botosani, promotia 1956.

Licentiat al sectiei de Pedagogie, Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, promotia 1962. Sustine in 1974 doctoratul, cu tema Liderii in dinamica grupurilor. Intreaga cariera didactica o desfasoara la Catedra de Psihologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a obtinut titlul de profesor in 1990.

 Dupa 1989, s-a dedicat constructiei institutionale (Catedra de psihologie, Laboratorul de psihologie sociala), formarii noilor generatii de psihologi si stabilirii unor contacte de parteneriat cu laboratoare si personalitati ale psihologiei sociale din Europa.

 A devenit membru si membru fondator al unor asociatii profesionale europene de profil (L’Observatoire Européen des Représentations Sociales; European Association of Experimental Social Psychology; Association pour la Diffusion de la Recherche Internationales en Psychologie Sociale; Centre International de Recherche, Formation et Intervention Psychosociologique), membru in comitetele de redactie ale unor reviste internationale prestigioase (Cahiers internationaux de psychologie sociale; Revue de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe; Psychologie et Société Nouvelle Revue de psychosociologie), a coordonat proiecte europene, avand ca partenere laboratoare de psihologie din mai multe tari, a organizat simpozioane si congrese internationale la Iasi.

Membru in comitetul executiv al consortiului European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com.THEmatic NETwork, Università degli studi di Roma "La Sapienza", care organizeaza doctoratul european in psihologie sociala. A creat doua colectii de psihologie la Editura Polirom, cele mai semnificative din Romania.

 Revista Psihologia sociala este cunoscuta si sustinuta de specialisti din peste zece tari. Este printre cei mai activi psihosociologi din Europa de Est.

 A creat o scoala romaneasca in psihologia sociala, initiind cercetari in domeniul reprezentarii sociale a saraciei, puterii, minoritatilor. A publicat mai multe studii si monografii, a coordonat volume colective in care sunt analizate efectele psihosociale ale comunismului si tranzitiei.

Profesorul Adrian Neculau si-a manifestat disponibilitatea de a contribui la demersurile noastre de a aduce la cunostinta cititorilor Stiri.Botosani.ro informatii despre oameni, locuri, fapte menite sa intregeasca imaginea despre Botosaniul trecut si prezent, oferindu-se spre publicare un material extrem de interesant semnat de Domnia-sa. VEZI AICI

DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” (galerie foto)

astăzi, 14:52
9

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la...

Zeci de botoșăneni au fost selectați în vederea angajării la Bursa Locurilor de Muncă!

astăzi, 14:28
44

La Bursa Locurilor de Muncă, desfășurată vineri dimineață, au participat 665 de cetățeni interesați să intre pe piața muncii. Din cei 665 care au fost prezenți, 135 au fost selectați pent...

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
116

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...