Iesenii iau urma lui Coroi, cel mai mare bandit al Botosanilor!

Iesenii iau urma lui Coroi, cel mai mare bandit al Botosanilor!
Figura legendara, care ar putea deveni cu usurinta oricand personaj de film, haiducul Coroi a ramas ca un erou in memoria colectiva. Am gasit batrani in comunele judetului Iasi care-si amintesc cu placere si chiar cu o oarecare nostalgie de haiducul Coroi. Poate pentru ca-i prada pe cei bogati si dupa aceea dadea banii taranilor saraci.

"Haiducul Coroi lua de la cei bogati, de la boieri, de la aia cu bani. Nu lua de la taranul amarat. Lua de la bogati si dadea la necajiti. Auzea ca un taran amarat ii marita fata. Ii trimetea bani sa-si marite fata si daca putea se ducea si el la nunta", si-a amintit Constantin Oprea in varsta de 81 de ani, din Harlau. "Nu facea nimic cu banii, ceva pentru el. Ii dadea la saraci. Auzea ca unui taran i-a cazut un bou de la car. Ii trimetea bani sa-si cumpere alt bou. Ii era mila de cei saraci si le dadea bani", a spus si Constantin Popa, in varsta de 83 de ani, din Ceplenita.

Ispravile sale au intrat in folclor. Unul dintre obieciurile de iarna intalnit in comune din Iasi si Botosani se numeste Banda lui Coroi si reprezinta mai multi tineri deghizati, care danseaza ritualic.

Era un maestru al deghizarilor. Pentru a nu fi prins de jandarmi, se imbraca in politist, calugarita, general de armata sau femeie simpla. Banda lui Coroi si a adjunctului sau, Saviciuc, actiona mai mult in Botosani dar si in Iasi, in zona Harlau, Cotnari, Scobinti, Oteleni, Targu Frumos si a ajuns chiar pana la Podu Iloaie, unde l-a pradat intr-un mod absolut ingenios pe unul dintre cei mai bogati medici din localitate.

"Semnatura" lui Coroi

Coroi i-a terorizat pe chiaburii de pe meleagurile noastre in anii `30 pana dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Gheorghe Coroi s-a nascut in satul Durnesti, undeva pe langa Dorohoi. Legenda spune ca, pe cand era tanar, Coroi a vrut de fapt sa devina jandarm. Dar, intr-o zi, Coroi a prins-o in pat pe sotia lui, Harieta, cu seful jandarmilor si, de atunci, a jurat sa se razbune si sa-si bata joc de oamenii Legii. Si a reusit.

Cele mai multe talharii le-a realizat chiar sub ochii jandarmilor pentru ca stia sa-i pacaleasca. "El anunta inainte pe bogatan ca vine sa-i ia banii. Ii trimetea scrisoare. Scria «Vezi ca vin sa sa iau banii in ziua cutare, pregateste urmatoarea suma de bani». Asa a facut si cu medicul din Podu Iloaie. Cand a primit doctorul scrisoarea de la Coroi, a anuntat jandarmii care s-au pus in fata casei lui sa-l pazeasca. Coroi anuntase si ziua in care va veni. Si s-au pus jandarmii la poarta. La un moment dat, apare un barbat imbracat in general si-i intreaba pe soldati: «Care-i treaba? E in regula. Bai, daca vine Coroi, il impuscati», dupa care a intrat in casa doctorului. Era Coroi imbracat in general. A intrat la doctor si l-a intrebat «Ai pregatit banii?» L-a intors pe doctor cu fata in jos i-a luat banii si i-a pus un cartof rece dupa cap si i-a spus: «Daca te misti, grenada asta o sa explodeze». Dupa aceea a plecat. La un moment dat, dupa vreo ora, un jandarm a intrat in casa si l-a vazut pe doctor cu fata in jos, cu cartoful dupa cap", a povestit amuzat batranul Constantin Oprea din Harlau.

Cartoful pus pe ceafa victimei intoarsa cu fata in jos a devenit apoi "semnatura" lui Coroi. Dupa aceea, Coroi s-a intors in Podu Iloaie imbracat in preot si a luat masa.

Judecat la Roman. Numit sef al Securitatii?

Coroi a fost prins in cele din urma undeva langa padurea Guranda din Botosani. A fost prins in perioada in care deja regimul comunist se instala in Romania. Constantin Oprea spune ca a fost prins dupa ce a fost tradat de una din iubitele sale, o invatatoare careia ii facuse un copil. Femeia era suparata deoarece Coroi i-a spus ca nu vrea s-o ia de nevasta.

Potrivit unor documente istorice, o parte publicate si pe paginile de internet, Coroi ar fi fost judecat la Roman.

Constantin Oprea sustine insa o alta varianta.

"Primesc intr-o zi o citatie in care mi se transmite sa ma prezint la Roman la un proces. Era vorba despre procesul lui Coroi. Am fost citati vreo 30 de martori. Am stat o saptamana la Roman pana cand ne-au audiat pe toti. Primeam 25 de lei pe zi. Cand a venit randul meu, m-au pus sa povestesc cum mi-a dat Coroi cei 500 de lei sa-i cumpar mancare", a precizat Constantin Oprea.

Potrivit wikipedia.org comunistii au apreciat inteligenta si agilitatea lui Coroi si nu l-au tinut prea mult in puscarie, angajandu-l ca ofiter al Securitatii. Mai mult, aceiasi sursa precizeaza ca acesta a fost avansat general si, la un moment dat, a fost numit chiar sef al scolii de securitate de la Baneasa. "Asa este, toata lumea vorbea, ca Coroi o ajuns seful Securitatii", a incheiat Constantin Oprea.

Citeste material complet pe bzi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Oficial de la MapN, despre aparatul de zbor fără pilot descoperit în județul Botoșani: ”A rezultat că...”

astăzi, 08:18
62

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:&Icir...

Sfințire de paraclis și hram la Mănăstirea Coșula. Ierodiacon hirotonit preot, starețul a primit ”Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” (Foto)

astăzi, 07:42
113

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și ...

Medic din Botoșani, despre cum putem preveni o problemă pentru a evita complicațiile grave! (Foto)

astăzi, 07:17
240

Este vorba despre amigdalita cronică cu cazeum.În primul rând, dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL din Botoșani, explică diagnosticul de amigdalită cronică: ”Este o...