Cresc cheltuielile cu asistența socială. În primele șapte luni ale anului, statul a cheltuit cu 11,4% mai mulți bani pentru plata pensiilor, alocațiilor pentru copii și a ajutoarelor sociale.
Statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei până la finalul anului, doar pentru a achita pensiile majorate de la 1 septembrie.
Dacă scoatem din calcul copiii, elevii și studenții, datele oficiale arată că România are 6,2 milioane de pensionari și persoane care beneficiază de ajutor social, casnice sau persoane aflate "în altă situație".
Asta înseamnă că, statistic, unei persoane care muncește îi revin 1,25 persoane inactive.
„Orice stat serios are grijă și de cele mai vulnerabile categorii. Repet, România este corigentă la lucrul ăsta, pentru că cheltuim cel mai puțin și cheltuim și prost pe deasupra. Pentru că toate măsurile astea de asistență socială nu sunt acompaniate într-un mod serios de măsuri de susținere, astfel încât din pasiv persoana să devină activă”, spune Gelu Duminică, sociolog.
Totuși, numărul asistaților e în scădere în ultimii ani. În luna iulie, erau sub 200 de mii, cei mai mulți în județele Dolj și Buzău.
În schimb, totalul cheltuielilor cu asistența socială, în primele șapte luni ale anului, e cu 11% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Aici intră plata pensiilor, care are cea mai mare pondere, a alocațiilor pentru copii, dar și a altor tipuri de indemnizații printre care și ajutorul social. Creșterea pensiilor din iulie 2018 a înclinat cel mai mult balanța.
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2019 va face ca aceste cheltuieli sa crească și mai mult. Potrivit datelor Consiliului Fiscal, statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei în plus doar pentru anul acesta.
Pe de altă parte însă, numărul total al angajaților din România nu este cunoscut nici măcar de autorități.
Iar acest lucru, mai ales în contextul în care multe structuri ale statului, cum ar fi Ministerul Apărării, SRI sau SIE, țin secrete aceste informații, iar unele tipuri de angajați, cum ar fi functionarii publici, nu sunt raportate în sistemul Revisal al Inspectiei Teritoriale a Muncii (ITM).
Singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că în România numărul angajatilor este mai mare de 5,84 milioane, iar cel a contractelor de muncă trece de 6,28 milioane, iar toți acești salariați care nu apar la ITM lucrează pentru stat.
Datele ITM arată că în sectorul de stat ar fi aproximativ 1,23 milioane de angajați (normă întreagă și normă partială), iar în privat ar fi 4,42 milioane de salariați, însă nu puteam vorbi de o cifră reală cât timp în sectorul public lucrurile sunt mai complicate, foarte multe structuri ale statului nefiind obligate de lege să raporteze ITM situația personalului.