„Iarba legala“ invadeaza orasele din Romania

„Iarba legala“ invadeaza orasele din Romania

   www.adevarul.ro

Două astfel de magazine, spun ziariştii de la Adevarul, functionează şi în Botoşani!

Cei mai fideli clienţi sunt elevii şi studenţii, care consumă produsele euforice în special la petreceri sau la discotecă. Magazinele care vând substanţe psihotrope la limita legii s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Ca să-i atragă pe clienţi, comercianţii au scăzut preţurile.

În timp ce în Germania, Franţa, Marea Britanie sau Polonia consumul ierburilor cu efect psihoactiv a fost declarat ilegal, în România comerţul cu astfel de produse cunoaşte o dezvoltare surprinzătoare.


Numai la Iaşi, în ultimul an, s-au deschis 11 magazine care vând "iarbă legală", câte unul în fiecare cartier al oraşului. "Pliculeţele magice" conţin amestecuri din salvie, cânepă sălbatică şi alte ierburi originare din India sau din America.

"High Life" cu reducere

Weed-shopurile, aşa cum sunt numite magazinele unde sunt vândute amestecurile, sunt marcate cu o frunză de canabis.  Pentru a face faţă concurenţei, comercianţii au făcut reduceri.

Dacă la începutul anului pliculeţele şi pastilele de 0,5 grame din amestecuri de extracte din plante costau 40 de lei, acum acestea sunt 25 de lei, iar în unele locuri preţul a scăzut până la 15 lei. "Am redus preţul din cauza concurenţei. Întâi preţul produselor a scăzut la 30 de lei, iar apoi la 25 de lei", a explicat un vânzător.

Până şi cel mai vândut produs, "High Life", care conţine un amestec de patru soiuri de plante, costă 25 de lei. "Noi avem deschis de la 18.00 până la 1.00, pentru că în timpul zilei nu prea vin clienţi. Vânzarea merge bine şi vin mulţi studenţi. În medie, facem cam 600-800 de lei pe zi", a spus patronul unui magazin.

Tinerii ajung la spital

Cei mai fideli clienţi par a fi studenţii, care consumă produsele euforice în special la petreceri sau la discotecă. "Un prieten a adus un pliculeţ la o petrecere şi l-am folosit pentru ţigări. Ne-am simţit bine şi, din când în când, la câte o petrecere, facem câte o chetă şi mai luăm câte două-trei plicuri", a spus Marian, student la una dintre universităţile ieşene.

Nu doar studenţii sunt principalii clienţi ai acestor magazine. Primăria a dat autorizaţii de funcţionare unor weed-shopuri situate la mai puţin de 100 de metri de trei licee.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Sf. Ioan, spune că, în ultima perioadă, numărul tinerilor care au ajuns la spital intoxicaţi cu astfel de substanţe a crescut îngrijorător. "Se întâmplă mai ales în weekend. Grav este că examenele toxicologice ale tinerilor s-au dovedit a fi pozitive", a spus dr. Ciuhodaru.

Printre efectele date de consumul acestor substanţe euforice se numără tremuratul necontrolat al mâinilor şi picioarelor, crampele stomacale acute, senzaţiile de vomă, dilatarea pupilelor şi râsul necontrolat.

Magazin "de vise" şi la Braşov

De două luni funcţionează la Braşov un magazin care vinde "droguri alternative". Pe vitrina magazinului există un anunţ care menţionează că "produsele sunt recomandate exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor privaţi de plante etnobotanice" şi că ele nu se recomandă "consumului uman".

În realitate însă, orice client este servit. Produsele incluse la categoria "amestecuri pentru fumat" produc efecte similare canabisului, în timp ce altele sunt o alternativă  "etnobotanică" pentru ecstasy. "Din majoritatea amestecurilor se fac jointuri. Dintr-un plic de trei grame ies cam şapte-opt jointuri, însă vindem şi gata preparate, la preţul de 30 de lei", explică vânzătoarea. Tânăra spune că cel mai căutat produs este Skunk-ul, pentru că are cel mai lung efect euforic, de două-trei ore. Produsele destinate cluburilor, gen pastile, costă între 50 şi 90 de lei, iar amestecurile pentru fumat se vând între 110 şi 240 de lei.

Viciu legislativ

Weed-shopurile au intrat şi în vizorul autorităţilor. "Este în mod evident vorba despre un viciu legislativ. Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, Maximilian Nicolae, se va întâlni astăzi cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate pentru a găsi rezolvarea acestei probleme. Demersurile vor fi urgentate pentru ca plantele respective să fie introduse cât mai grabnic în tabelul cu substanţe interzise de lege", a declarat Petre Crăciun, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Oraşe cu magazine de ierburi

Magazine

Iaşi      11
Bacău     6
Botoşani      2
Galaţi     2
Suceava     1
Piatra Neamţ      1
Vaslui    1
Râmnicu-Vâlcea      1
Braşov      1

"Plantele euforice dezvoltă agresiunea"

Cele mai întâlnite amestecuri din "punguţele magice" conţin pedicularis densiflora, leonorus libericus, supranumită şi marijuana mică, şi cânepă sălbatică, cunoscută ca fiind un înlocuitor al canabisului.

"Plantele euforice care se vând la noi conţin ierburi rare şi etnobotanice  provenite din America, sudul Africii şi India. Ele intră în categoria drogurilor mai uşoare, dar care afectează starea de sănătate fizică şi psihică a consumatorilor. De exemplu, Pedicularis densiflora era folosită de triburile indiene din America pentru efectele halucinogene, euforice, afrodiziace, relaxante, dar care dezvoltă şi agresivitatea. Prin această agresiune se trece uşor la violuri sau chiar la crime, fără a conştientiza gravitatea faptelor şi consecinţele sociale. Aceste efecte sunt datorate unui complex de substanţe toxice care acţionează asupra sistemului nervos central şi periferic, a explicat Constantin Milică, cercetător, fost profesor de Fiziologie Vegetală la Universitatea Agronomică Iaşi.

 

(Adevarul)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
113

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
99

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
55

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...