Care este capacitatea județelor României de a-și reține populația tânără acasă? Răspundem la această întrebare printr-o scurtă analiză a gradului de părăsire definitivă a țării de către tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani din rândurile acelora pe care îi mai aveam acasă în anul 2017, realizată de organizația neguvernamentală INACO.
Principalele concluzii INACO, sunt următoarele:
• Peste 10 mii de tineri au părăsit definitiv România în anul 2018. Nu am luat în calcul deplasările sezoniere pentru studii, muncă etc., ci doar emigranții definitivi cu vârsta între 15 și 34 de ani.
• Intuitiv, Bucureștiul deschide podiumul numărului de emigranți tineri definitivi, urmat în clasamentul primelor 5 județe de: Iași, Timiș, Bacău și Galați (vezi graficul atașat).
• Clasamentul național al județelor este încheiat de Mehedinți, Gorj, Sălaj, Covasna și Harghita, județe cu populație mai redusă.
Raportul Băncii Mondiale, „Markets and People: Romania Country Economic Memorandul”, relevă că un copil născut în România își atinge doar 60% din potențialul său de productivitate odată ajuns adult acasă. Perspectiva celor din București-Ilfov este mai pozitivă, cu un potențial al capitalului uman de 68%, urmat îndeaproape de județul Cluj cu 65%. Județele care oferă cele mai mici oportunități de educație, sănătate și speranță de viață pentru tineri sunt: Satu Mare (53%), Călărași (52%), Ialomița (52%) și Giurgiu (51%).
Concluziile Raportului Global al Competitivității, care arată că România se află în topul rușinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de țări analizate din perspectiva capacității de a-și reține resursa umană talentată în țară, completează tabloul general.