Huliți și condamnați, românii care au plecat în străinătate au trimis anul trecut în țara peste 7 miliarde de dolari. Suma este egală cu salariile bugetarilor pe 4 luni

Huliți și condamnați, românii care au plecat în străinătate au trimis anul trecut în țara peste 7 miliarde de dolari. Suma este egală cu salariile bugetarilor pe 4 luni

Atât de huliți și condamnați în această perioadă, românii care lucrează în străinătate au trimis anul trecut acasă o sumă record de bani arată un raport al Băncii Mondiale, care indică faptul că suntem în top trei al celor care trimit bani spre țară, după Ucraina și Rusia.

Cei cel puțin 3,5 milioane de români care au plecat în străinătate au trimis în țară în 2019 peste 7 miliarde de dolari, o sumă care este echivalentă cu aproape 10% din veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019, care au fost estimate la 341,4 miliarde de lei, adică aproximativ 75 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 33,4% din PIB-ul României.

Toți acești bani care au intrat în economia românească din partea românilor plecați în străinătate ar fi ajuns pentru plata salariilor celor 1.251.000 de bugetari pentru aproximativ patru luni din 12 cât are un an de zile.

Iar acest lucru pentru că pentru plata celor 1.251.000 de bugetari, din care 400.000 sunt cei din sistemul medical și din domeniul asistenței sociale, 211.000 sunt militarii, polițiștii și serviciile secrete, 350.000 de angajați în sistemul de educație iar 211.000 de angajați ai sistemului public administrativ, central și local, statul român cheltuie anual aproximativ 30% din veniturile bugetului general consolidat, adică undeva în jurul cifrei de 22, 5 miliarde de dolari anual, o sumă doar de trei ori mai mare decât suma trimisă de români în țară din străinătate.

În schimb, anul acesta vom avea parte de cel mai mare declin din istorie mai spune Banca Mondială, evident din cauza efectelor pandemiei, arată estimările. Europa și Asia Centrală ar urma să înregistreze o scădere de aproximativ 28% din acest punct de vedere iar la nivel global declinul ar urma să fie de 20%.

Punctele comune ale acestui declin sunt reducerea salariilor migraților, dar și scăderea nivelului angajărilor de peste hotare.