Harta Romaniei Mari, RUPTĂ în Parlamentul moldovean! Ce îi cer basarabenii lui Iohannis!

Harta Romaniei Mari, RUPTĂ în Parlamentul moldovean! Ce îi cer basarabenii lui Iohannis!
Protestul din Parlamentul moldovean vine după ce ministrul Educaţiei a semnat un ordin privind distribuirea in scoli a unei harti a "Regatului Romaniei din anul 1930", recomandata ca material didactic pentru disciplina "Istoria romanilor si universala".

 Deputatul socialist din Republica Moldova Vlad Batrincea a rupt in plenul Parlamentului de la Chisinau o harta a "Romaniei Mari", protestand fata de o initiativa a Ministerului moldovean al Educatiei. Socialistii au contestat astfel un ordin semnat de ministrul Educatiei, Corina Fusu, privind distribuirea in scoli a unei harti a "Regatului Romaniei din anul 1930", recomandata ca material didactic pentru disciplina "Istoria romanilor si universala". O asociatie s-a oferit sa ofere Ministerului Educatiei harti pentru aceasta materie de studiu, informeaza ziare.com.

"Gestul parlamentarului aduce o ofensa grava romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, sfidand orice regula de conduita. Astfel de actiuni rusinoase denigreaza imaginea statului si a cetatenilor sai, fapte care trebuie sanctionate dur. In acest sens, va adresez solicitarea, stimate domnule Presedinte, de a dispune declararea domnului Vlad Batrincea drept persona non-grata in Romania si, implicit, de a interzice accesul acestuia pe teritoriul Romaniei", scrie deputatul liberal de la Chisinau.

Deputatul moldovean Alina Zotea i-a trimis, vineri, o scrisoare presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in care cere ca deputatul PSRM Vlad Batrincea sa fie declarat persona non-grata si sa ii fie interzis accesul pe teritoriul Romaniei pentru gestul acestuia de joi, cand a rupt harta Romaniei Mari.

Joi, gestul deputatului de opozitie Vlad Batrancea a generat un scandal intre liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, deputati socialisti si comunisti, inclusiv Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor, a condamnat dur promovarea ideilor unioniste, cerand Bucurestiului sa respecte independenta Republicii Moldova. "Ce sunt prostiile astea? Nu mai spun ca va bateti joc de copiii nostri cu bacalaureatul si asa mai departe, cu ceea ce se intampla in scolile noastre. Cu ce ocazie se vine cu astfel de initiative in toate scolile?!", a comentat Dodon.

"Acest lucru se numeste promovarea deschisa a unionismului. Eu vreau sa spun ca noi lucru acesta nu il vom permite. Nu va jucati cu focul! (...) Acest lucru nu va fi permis. Noi suntem stat independent Republica Moldova. Mesaj catre romanii de peste Prut: noi suntem prieteni, suntem vecini, va stimam, sunteti stat independent; stimati-ne si voi pe noi, ca stat independent, suveran, Republica Moldova", a insistat Dodon.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Maica Voronei împlinește 90 de ani: Între bucuriile și întristările vieții!

astăzi, 17:34
847

La pomenirea Soborului Sfinților Apostoli, 30 iunie 2024, stavrofora Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona, împlinește vârsta de 90 de ani.O aniversare importantă, pe ...

Surpriză făcută de polițiști unui copil din Botoșani (foto, video)

astăzi, 17:33
20

Matei este unul dintre viitorii luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Botoșani. Pasiunea pentru această profesie, i-a convins pe polițiști să-i facă o surpriză chiar d...

Sunați la 112 dacă l-ati văzut pe Marian!

astăzi, 16:53
333

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 11 ani din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 10:30, a părăsit domiciliul pentru a se deplasa ...