HARTA BANILOR: Care judeţ a primit cei mai mulţi bani de la bugetul de stat în 2012

1.321 de lei a primit anul trecut fiecare botoșănean, față de o medie de 1.452 de lei, cât a luat de la buget fiecare român în parte. Cel puţin aşa arată harta cheltuielilor bugetului de stat alocate fiecărui judeţ în parte în 2012, făcută pe baza cifrelor puse la dispoziţia Economica.net de Ministerul Finanţelor. Apar foarte mari discrepanţe între judeţe în ce priveşte aceste alocări. Diferenţele de sume per capita sunt de la dublu+ la simplu.
 
Cetăţeanul care a beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat a fost bucureşteanul, căruia i s-au întors din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei în 2012. La polul opus s-au situat locuitorii judeţului vecin Ialomiţa, cărora li s-a alocat doar 1.104 lei de persoană.
 
După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov, cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor.
 
Cel mai bine finanţată, şi omogen, este partea de vest a ţării
. Cu excepţia Maramureşului, toate judeţele din Ardeal şi Banat stau în jurul mediei naţionale, deasupra ei, în cele mai multe cazuri.
 
Nici Moldova nu s-a descurcat rău, cu excepţia judeţelor Neamţ (1.166 lei/cap de locuitor) şi Galaţi (1.108 lei), în timp ce județul Botoșani a avut 1.321 de lei/cap de locuitor, față de 1.348 - Suceava, 1.337 Iași sau 1.262 - Bacău.
 
În schimb judeţele din sudul României au avut parte de cea mai slabă finanţare. Dezastruoasă în unele cazuri.

Sursa banilor 
 
În total, în 2012, bugetul de stat a virat la autorităţile locale 33,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor. Din care 13,8 miliarde de lei - cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 14,9 miliarde de lei - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi 4,46 miliarde de lei care au fost subvenţii.
 
Conform Economica.net, impozitul pe venit este sursă de bani pentru bugetul de stat, parte a bugetului general consolidat. 71,5% din banii strânşi local din această sursă se întorc la local, potrivit legii.
 
Din TVA, bani care se duc tot la bugetul de stat, se finanţează la nivel local salariile profesorilor, indemnizaţiile de handicap şi alte cheltuieli sociale, afară de pensii, sănătate şi şomaj, care au bugete proprii. Mai important, din TVA se finanţează echilibrarea bugetelor locale şi drumurile judeţene. Sumele alocate se calculează funcţie de mai multe variabile, o importanţă deosebită având numărul de locuitori.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șase sărmani salvați noaptea trecută de pompieri și polițiștii locali! (Foto)

astăzi, 07:22

Acțiunile s-au desfășurat în municipiile Botoșani și Dorohoi. Zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost, inclusiv în clădirile dezafectate, toate au fost verif...

Care a fost prima meserie din lume? (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La o masă stau un croitor, un pantofar şi un electrician. După mai multe pahare discuţia­ se încinge. Croitorul: -Croitoria a fost prima meserie din lume, oamenii nu puteau umbla dezbr...

Calendar ortodox, 12 februarie: Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Constantinopol

astăzi, 07:00

În vremea împăraţilor păgâni ai Imperiului Roman, numeroase şi sângeroase prigoniri s-au abătut asupra creştinilor şi foarte mulţi mărturisitori ai lui Hristos au &ici...