Haos fiscal: Persoanele fizice autorizate si cele platite pe drepturi de autor nu stiu cum sa aplice noile norme la Codul Fiscal

Haos fiscal: Persoanele fizice autorizate si cele platite pe drepturi de autor nu stiu cum sa aplice noile norme la Codul Fiscal
Desi 25 august este termenul limita pana la care persoanele fizice autorizate si cele platite in baza unor contracte de drepturi de autor ar trebui sa plateasca contributiile de asigurari sociale, Ministerul Muncii inatarzie cu publicarea formularelor ce ar trebui completate si depuse de catre contribuabili.

Potrivit normelor metodologice, toti cei care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurarisociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta.

Mai mult, si persoanele care realizeaza venituri profesionale pe langa cele salariale vor fi obligate sa plateasca contributiile de asigurari sociale si pentru acest tip de venituri, insa doar in cazul in care venitul are caracter repetitiv -lunar, trimestrial sau semestrial

Pe de alta parte, persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Desi diferenta intre veniturile cu caracter repetitiv si cele ocazionale este foarte importanta, mai ales din punct de vedere al bazei de calcul pentru plata contributiilor, nimeni nu stie cu exactitate cum se va face delimitarea dintre repetitiv si ocazional.

In cazul in care realizati venituri cu caracter repetitiv, veti plati contributii daca veniturile, calculate lunar, sunt mai mici decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie(9180l lei).

Daca va incadrati in categoria veniturilor obtinute ocazional, veti plati contributiile raportate la venituri de maxim 5 salarii medii brute anual. Pentru ceea ce se va obtine net peste acesta suma, nu se vor plati contributii.

Drepturi de autor

Platitorii de drepturi de autor vor retine in continuare 10%, insa, cel care beneficiaza de un astfel de contract va trebui sa declare si sa plateasca lunar contributii sociale de 16,5% din care : 10,5% CAS, 0,5% somaj, 5,5% CASS, calculate la venitul net ( in prezent de 80% din venitul brut deoarece cota de cheltuieli forfetare s-a diminuat de la 40% la 20%).

Persoanele Fizice Autorizate

Prima intrebare care se pune in acest caz este daca activitatea PFA-ului se incadreaza la cele dependente sau independente.

Daca desfasurati o activitate cu caracter dependent, atunci veti datora toate contributiile, la fel ca in cazul unui salariu.

Daca sunteti PFA independent, atunci veti plati 16% impozit la norma de venit si 16,5% contributii sociale.

Referitor la disputata notiune de "norma de venit", normele metodologice de aplicare nu fac nicio referire la acest aspect. Avem o singura mentiune privind baza de calcul, la art.6, alin (2) din norme, potrivit caruia, baza de calcul este cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Avand in vedere acest aspect, multi dintre consultantii fiscali sunt de parere ca este vorba de 1/12 din norma de venit prevazuta de lege, insa pana in acest moment nu exista o pozitie oficiala in acest sens.

Avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent din Botoșani amendat după ce a dat petrecere în apartament!

astăzi, 12:14
56

S-a întâmplat sâmbătă, în jurul orei 02:38. O echipă formată din polițiști locali s-a deplasat pe strada Ștefan Luchian, de unde se auzea muzica.Cele sesizate s-au c...

Criză de apă fără precendent într-o localitate din Botoșani: ”Este o situaţie nemaiîntâlnită!”

astăzi, 11:53
322

Primarul comunei Drăguşeni din judeţul Botoşani, Eugen Nechita, spune că, pe fondul lipsei precipitaţiilor, în localitate se înregistrează o criză fără precedent a apei în ...

USR Botoșani: ”Nu vă lăsaţi păcăliţi de lucrările făcute înainte de alegeri!”

astăzi, 11:24
53

Deși apreciază lucrările de asfaltare din ultimele săptămâni, USR Botoşani şi Alianţa Dreapta Unită  țin să-i atragă atenţia edilului şef că mandatul unui primar este de patr...