Hackerii au creat un vierme informatic care poate produce pagube în lumea reală

Virusul este menit să afecteze ţinte din lumea reală, deschizând în acest fel uşa unei noi ere a războiului cibernetic. Noul tip de vierme poate provoca pagube văzute până acum numai în filmele hollywoodiene despre dezastre.
 
Viermele informatic Stuxnet este primul software maliţios cunoscut care a fost proiectat să distrugă sau să saboteze fabrici, uzine electrice, rafinării şi alte instalaţii industriale. Suntem obişnuiţi cu troieni şi viruşi care hoinăresc pe internet, afectând calculatoare şi producând pagube financiare, însă Stuxnet joacă în liga sa proprie, notează Sky News, citat de Agerpres.

Viermele informatic are ca ţinte reţele industriale închise şi extrem de securizate. După ce este introdus printr-un dispozitiv USB, Stuxnet trece de ultimele patru vulnerabilităţi necunoscute din sistemul de operare Windows, aşa-numitele vulnerabilităţi de "ziua zero".

Se întâmplă rar ca un software maliţios să profite chiar şi de două dintre aceste vulnerabilităţi. Poate dura luni de zile până când hackerii să poată identifica o astfel de vulnerabilitate şi apoi o altă perioadă de timp pentru a crea un software care să o exploateze.

Viermele informatic vânează apoi tipuri specifice de calculatoare create de compania germană Siemens.

Odată găsită gazda, viermele rămâne într-o stare latentă, aşteptând un anumit moment să preia controlul exercitat de calculator asupra instalaţiilor industriale, cu consecinţe potenţial dezastruoase.

Noul tip de vierme poate provoca pagube văzute până acum numai în filmele hollywoodiene despre dezastre. Sky News oferă ca exemple posibilitatea ca sistemul de răcire al unei centrale nucleare să fie depăşit sau ca sistemul de semnalizare pe calea ferată să fie aruncat în haos.

Experţii estimează că, pentru dezvoltarea viermelui informatic Stuxnet, o echipă extrem de specializată ar fi trebuit să lucreze între şase luni şi un an.

Expertul în securitate cibernetică israelian Gadi Evron susţine că viermele este atât de avansat încât este aproape sigur că este sponsorizat de un stat. "Acest lucru ar necesita o mulţime de resurse la nivelul unui stat. Luând în calcul informaţiile secrete necesare pentru a ataca o anumită ţintă, ar fi practic imposbil să fie vorba de un hacker care să acţioneze singur de acasă", afirmă Evron.

(Material complet pe jurnalul.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...