Numărul mare de accidente produse pe drumurile din România a determinat Guvernul să proiecteze o Strategie Naţională pentru Siguranţă Rutieră, pentru perioada 2009-2013. Iniţiativa ar fi una de lăudat, dacă nu ar conţine modificări legislative demne de un film SF. Astfel, deşi Poliţia Rutieră se opune prevederilor din proiectul de Hotărâre de Guvern, iar Consiliul Superior al Magistraturii a găsit mai multe erori, refuzând astfel să-şi dea avizul favorabil, Ministerul Transporturilor a publicat deja pe site-ul său documentul, Hotărârea de Guvern aflându-se în dezbatere publică.
Printre modificările legilative propuse se numără eliminarea instituţiei martorului ocular, astfel că şoferii nu îşi vor mai putea dovedi vinovăţia cu ajutorul mărturiilor celor prezenţi la locul accidentului, sau testarea obligatorie a nivelului alcoolemiei, indiferent de motivul pentru care a fost oprit şoferul.
Proiectul mai prevede înfiinţarea unei Agenţii Naţionale de Colectare a Amenzilor care ar avea acces direct la conturile şoferilor, din care ar reţine amenda. Mai mult, în cazul în care această operaţiune ar eşua, ANCA ar putea să reţină permisul şoferului, să-i confişte maşina, sau să dispună reţinerea acestuia, într-un "centru de arest".
"În cazurile amenzilor neplătite până la data scadenţei, ANCA investigheaza cazul şi determină ca plata amenzii să fie făcută prin emiterea unui ordin de plată direct din contul bancar al plătitorului. În cazul în care această procedura eşuează, ANCA recurge la un executor judecătoresc. Dacă şi acesta eşuează în procesul de colectare, ANCA dispune în continuare de un număr de alte metode de constrângere cum ar fi în cazul amenzilor de trafic revocarea permisului auto, confiscarea autoturismului, sau chiar (printr-un ordin judecătoresc) arestarea plătitorului la un centru de arest pe o perioadă determinată de tribunal pe lângă obligaţia de a-şi achita amendă. În cazul amenzilor penale din cazuri extreme, plătitorul poate fi închis la închisoare pe o perioadă determinată de tribunal, iar plătitorul nu mai are obligaţia de a-şi achita amenda. În cazul amenzilor pentru daune materiale, închiderea plătitorului nu elimină obligaţia plăţii amenzii. De asemenea, în cazul unui ordin de confiscare, plătitorul poate fi închis pentru incapacitatea conformării unui ordin judecătoresc", arată proiectul postat pe site-ul Ministerului.
O serie de alte modificări ale legislaşiei rutiere sunt înaintate în proiect. Printre ele, obligativitatea şoferilor, pentru anumite încălcări grave sau repetate, de a participa în centre autorizate la programe de reabilitare comportamentală sau consiliere psihologică.
Guvernul vrea să aibă acces direct la conturile şoferilor, pentru amenzile rutiere
Stiri Botosani Thursday, 8 October 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Blocada la Bucecea, zeci de sancțiuni și peste 50 de autovehicule controlate de polițiști!
astăzi, 15:15
Miercuri,13 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală Mihăileni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combate...
Alexandra Huțu, deputat PSD și candidat pentru Senat despre soluțiile deja identificate din 2022 pentru reluarea investiției Barajului Vârfu Câmpului! (Video)
astăzi, 14:02
„Mă bucur că PNL Botoșani a reacționat la ultima mea interpelare și i-a dat undă verde colegului lor, ministrul Mediului, să implementeze soluția la problema apei din Botoșani, pe care ...
Sună la 112 dacă îl vezi pe Mihai, bărbat din comuna Răchiți dat dispărut de familie!
astăzi, 13:15
Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 46 de ani, din satul Roșiori, comuna Răchiți, care din luna septembrie 2024, a părăsit domiciliul, iar p&acir...