Guvernul ar urma să stabilească astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, un preţ de referinţă al energiei, prag de la care profitul companiilor va fi supraimpozitat pe întregul lanţ de producţie, intermediere şi distribuţie.
Celelalte prevederi adoptate până acum de guvern, cum ar fi plafonarea şi compensarea facturilor la energie, rămân în vigoare.
Guvernul a pregătit două acte normative pentru ca populaţia şi economia să treacă cu bine peste iarna care va veni. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă care va supraimpozita întregul lanţ de producţie, intermediere şi distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale. Din cauza creşterii continue a preţurilor la aceste două utilităţi, se obţin profituri mari pe care Guvernul vrea să le supraimpoziteze. În acest scop, se va stabili un preţ de referinţă, iar tot ce se va obţine peste acesta se va impozita, conform Rador.
PSD propune ca banii astfel obţinuţi să meargă la Ministerul de Finanţe. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că tarifele vor rămâne plafonate în continuare.
Al doilea act normativ care pregăteşte viitoarea iarnă este elaborat de Ministerul Energiei şi intitulat „Planul de iarnă”, care va fi adoptat săptămâna viitoare. Acesta conţine mai multe elemente, printre care şi cantitatea de gaze naturale din depozite. În acest moment, în stocuri se găsesc peste 2,2 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă aproximativ 73% din cantitatea totală de depozitare a gazului natural.